Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2024 o 12:59
Čas čítania 0:34
Radoslava Juračková

Transplantácia hlavy už nie je záležitosťou budúcnosti. Vedci predstavili unikátny proces, ktorý vyzerá ako zo sci-fi filmu

ZDRAVIE NEMOCNICA ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Efektívny proces operácie by malo z veľkej časti sprevádzať využitie umelej inteligencie.

Vedci zo spoločnosti BrainBridge predstavili unikátnu technológiu, pomocou ktorej sa má dať transplantovať hlava. Proces z veľkej časti riadi umelá inteligencia a v praxi by sa mohol používať do ôsmich rokov. Informujú o tom inovinky.cz.

Unikátna technológia je vyvinutá tak, že po transplantácii by malo byť zachované vedomie pacienta, kognitívne schopnosti aj spomienky. Spoločnosť BrainBridge uvádza, že odborníci budú vďaka technológii vedieť transplantovať aj tvár a pokožku hlavy.

„Každý krok konceptu bol starostlivo premyslený na základe rozsiahleho vedeckého výskumu, ktorý prebehol pod dozorom odborníkov v rôznych oblastiach vedy. Cieľom našej technológie je posúvať hranice toho, čo je v medicíne možné. Zároveň chceme poskytovať inovatívne riešenia pre tých, ktorí bojujú so život ohrozujúcimi ochoreniami,“ povedal „otec“ projektu Hášim al-Ghaílí.

Táto operácia by mohla byť riešením pre tých, ktorí trpia nevyliečiteľnými chorobami, ako je napríklad rakovina v pokročilom štádiu, Parkinsonova choroba či rôzne neurodegeneratívne ochorenia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia