Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kooperativa.
31. mája 2024 o 11:10
Čas čítania 2:47
Sponzorovaný obsah

Letná dovolenka ťa túto sezónu vyjde drahšie. V dôsledku inflácie si Slováci priplatia približne o 8 % viac ako vlani

Letná dovolenka ťa túto sezónu vyjde drahšie. V dôsledku inflácie si Slováci priplatia približne o 8 % viac ako vlani
Zdroj: Freepik
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE DOVOLENKA KAM NA DOVOLENKU
Uložiť Uložené

Pozri sa, o koľko percent si priplatíš v obľúbených dovolenkových destináciách.

Na začiatok nie práve najlepšia správa. Ceny letných dovoleniek budú tento rok v dôsledku inflácie ešte vždy o niečo vyššie ako vlani. Cenový skok však už nebude vo väčšine prípadov aj vďaka rastu zárobkov taký výrazný.

Napriek všeobecne stúpajúcim nákladom sa na niektorých položkách šetriť neoplatí. Máme na mysli aj cestovné poistenie. Už za cenu dvoch káv denne môžeš ušetriť stovky eur v prípade nepredvídaných situácií, a to od straty batožiny alebo storna zájazdu až po ochorenie či úraz. 

Za dovolenku zaplatíš o zhruba 8 % viac ako vlani

Minuloročné leto patrilo z hľadiska pomeru zárobkov Slovákov a cien za domáce aj zahraničné dovolenky k tým najdrahším za uplynulé štyri desaťročia. Aj keď je dnes inflácia miernejšia, v oblasti organizovaných dovolenkových zájazdov sa zvýšenie cien prejavuje čoraz výraznejšie. Tie sa aktuálne predávajú na Slovensku stále o zhruba 8 % drahšie než minulú sezónu.

Čo sa týka samotných cien, za ktoré budeš na dovolenke v zahraničí nakupovať – tie rastú podľa ekonomických analytikov vo väčšine európskych krajín medziročným tempom v rozmedzí približne 1 až 5 %. Napríklad v Taliansku o 1 %, v Chorvátsku treba počítať s produktmi a so službami drahšími v priemere o 4,7 % oproti minuloročnej jari, v Španielsku o 3,4 % a v Turecku si priplatíš viac o 5 %. A sú krajiny, kde ceny po prepočte na euro dokonca reálne klesli, napríklad v Českej republike o takmer 3 %, v Egypte o viac ako 11 %.

Sumy, ktoré treba zaplatiť zdravotníckemu zariadeniu v zahraničí, mnohonásobne prevyšujú čiastku za uzatvorenie poistky pred vycestovaním.
Sumy, ktoré treba zaplatiť zdravotníckemu zariadeniu v zahraničí, mnohonásobne prevyšujú čiastku za uzatvorenie poistky pred vycestovaním. Zdroj: Freepik

Ako sa situácia premieta do cestovnej poistky

Aj napriek postupne sa zlepšujúcej ekonomickej situácii treba pri plánovaní dovolenky vo väčšine zahraničných destinácií počítať so stále rastúcimi výdavkami pri bežných nákupoch. Potenciálne väčšia strata u teba môže nastať aj pri prepadnutí leteniek pre chorobu či iné udalosti, keďže ceny leteckej dopravy s odletom zo Slovenska stále výrazne rastú – medziročne až o 41 %.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo si uzatvoriť cestovné poistenie. Nehovoriac o situáciách, ktoré si môžu vyžiadať počas dovolenky nechcenú hospitalizáciu, ošetrenie úrazu či špeciálny odvoz na Slovensko. Sumy, ktoré treba zaplatiť zdravotníckemu zariadeniu v zahraničí, mnohonásobne prevyšujú čiastku za uzatvorenie poistky pred vycestovaním.

„Pri ošetrení bežných zranení počas dovolenky treba počítať s úhradou na mieste rádovo v stovkách eur. Oproti tomu balík nášho zahraničného cestovného poistenia so základným limitom uhradenia liečebných nákladov stojí štvorčlennú rodinu 32 eur na týždeň,“ vysvetľuje hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová.

Štatistiky poisťovne KOOPERATIVA ukazujú, že poistnú udalosť rieši približne pätina klientov s uzavretým zahraničným cestovným poistením.
Štatistiky poisťovne KOOPERATIVA ukazujú, že poistnú udalosť rieši približne pätina klientov s uzavretým zahraničným cestovným poistením. Zdroj: Freepik

Nepríjemné udalosti počas dovolenky sú realitou. Štatistiky Kooperativy ukazujú, že približne pätina klientov spomedzi všetkých tých, ktorí si za ostatné necelé 3 roky uzavreli zahraničné cestovné poistenie MARCO POLO, riešila nejakú poistnú udalosť. Najčastejšie išlo o uhrádzanie liečebných nákladov či poškodenie alebo stratu batožiny.

Orientačný prehľad ošetrení najčastejších úrazov a zdravotných problémov

Podľa poisťovne KOOPERATIVA je vhodné počítať s takýmito priemernými cenami, ktoré si účtujú zdravotnícke zariadenia* za ošetrenia v dovolenkových destináciách:
  • zlomenina hornej končatiny v Grécku = 250 eur
  • úraz tváre po páde v Chorvátsku = 300 eur
  • zubné ošetrenie v Taliansku = 450 eur
  • vybratie morského ježka z nohy v Turecku = 550 eur
  • vykĺbenie ramena v Taliansku = 600 eur

* Ide o vybrané zariadenia v systéme poisťovne KOOPERATIVA. Ceny sú orientačné a v jednotlivých zariadeniach sa môžu líšiť.

Nielen vrátenie peňazí po návrate, ale aj praktická pomoc na mieste

Pri riešení poistnej udalosti v súvislosti so zdravotným problémom či s úrazom poisťovne spravidla odvodzujú sumu plnenia od sumy, ktorú si účtuje štátne zariadenie v danej krajine. V prípade súkromných zariadení nie je možné garantovať uhradenie zákroku v plnej výške.

„Našim klientom odporúčame, aby v prípade vzniknutého problému vždy kontaktovali našu asistenčnú službu, ktorú majú k dispozícii v rámci akéhokoľvek balíka uzavretého cestovného poistenia. Operátori linky ich podľa potreby nasmerujú do konkrétnych zariadení v okolí, ktoré je pre poistených turistov vhodné navštíviť,“ odporúča Silvia Nosková Illášová.

Poistenie sa postará nielen o vrátenie peňazí po návrate, ale aj praktickú pomoc na mieste.
Poistenie sa postará nielen o vrátenie peňazí po návrate, ale aj praktickú pomoc na mieste. Zdroj: Freepik

Súčasťou cestovného poistenia MARCO POLO v Kooperative je aj bezplatná služba „Dopravná asistencia“. Ak dôjde k zrušeniu letu, operátori ti cez leteckú spoločnosť vybavia úplnú či čiastočnú refundáciu nákladov alebo pomôžu nájsť alternatívne spoje v prípade meškajúceho vlaku, resp. autobusu v cudzine.

Pre ešte vyšší komfort dopĺňajú poisťovne aj nové formy pripoistenia. „Naša poisťovňa ako prvá zahrnula do pripoistenia storna zájazdu aj krytie storna ubytovania rezervovaného cez portál booking.com. Naši klienti tak získajú svoje peniaze späť, a to aj v situáciách, keď tento rezervačný portál už zrušené ubytovanie nerefunduje,“ uzatvára prehľad aktuálnych výhod cestovného poistenia zástupkyňa Kooperativy.

Domov
Zdieľať
Diskusia