Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. apríla 2024, 17:56
Čas čítania 0:44
Radoslava Juračková

VIDEO: Američania uskutočnili prvý let stíhačkou, ktorý ovládala umelá inteligencia. Pilot iba dozoroval

TECH LIETADLO MODERNÉ TECHNOLÓGIE STÍHAČKA UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Novú stíhačku stále testujú, no už samotný fakt, že bol let úspešný, je technickou revolúciou.

Americké letectvo má dôvod na radosť, uskutočnili prvý let, ktorý riadila umelá inteligencia. Pri experimente robil dozor v kokpite pilot, informoval portál interestingengineering.com.

Model lietadla skonštruovali letecké sily USA (USAF). Na mušku si zobrali lietadlo F-16, ktoré vylepšili, a novému stroju, ktorý ovláda umelá inteligencia, dali názov X-62A. Letecké sily nenechali nič na náhodu a stroj vyvíjali podľa najprísnejších pravidiel a noriem. Vývoj trval niekoľko rokov.

AI model vyvíjali už v minulosti

Kým sa podarilo uskutočniť let výhradne v réžii umelej inteligencie, na vývoji pracovali aj iné spoločnosti. Ako informuje interestingengineering.com, za model AI pilota v roku 2020 ocenili významnou cenou DARPA’s AlphaDogFight 2020 spoločnosť ACE. Tá vyvinula digitálny model, ktorý bol schopný zo základne riadiť lietadlo.

Revolúcia, ktorú začalo nové X-62A, spočíva v tom, že tento model rešpektuje prísne normy. Ich pravidlá sú také, že lietadlo musí garantovať bezpečie pre pasažierov a maximálne pohodlie pre pilota.

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Stíhačka patrí k malým modelom a má len dve sedadlá. Jej primárny účel je testovací. Letectvo Spojených štátov amerických prízvukuje, že napriek tomu, že vyvíjajú stroje, ktoré ovláda technológia, uvedomujú si, že ľudská kontrola nad lietadlom bude nevyhnutná aj v budúcnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia