Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. apríla 2024, 14:30
Čas čítania 4:48
Jana Chovancová

FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku?

FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku?
Zdroj: Canva, Refresher/Jana Chovancová
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme dokopy 9 čokoládových nátierok s lieskovými orechmi, medzi ktorými sa nachádzala aj originálna Nutella. Ako dopadol slepý test?

Obľúbená je najmä v kombinácii s ovocím, natretá na rožku či palacinke a pre fajnšmekrov dokonca aj na pizzi. Kakaová nátierka s lieskovými orechmi, ktorú reprezentuje známa značka Nutella, je bezpochyby obľúbenou pochúťkou na celom svete. Svedčí o tom aj fakt, že v roku 2015 sa celosvetovo predala jedna nádoba Nutelly každé 2,5 sekundy. Koľko by to bolo dnes? 

História tohto krému siaha až do 40. rokov 20. storočia. V čase vojnových konfliktov ju v roku 1946 vyvinul taliansky pekár Pietro Ferrero (známe meno, nie?) ako lacnejšiu alternatívu čokolády. Prvá nádoba čokoládovo-orechovej pochutiny opustila továreň 20. apríla v roku 1964.

V Refresheri ti každý deň prinášame kvalitný content. Ten však môžeme tvoriť najmä vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+ a získaš prístup k všetkým článkom bez obmedzenia.

Ako sme testovali? 

V Refresher kuchynke sa zišlo päť ľudí, aby ochutnali deväť druhov čokoládovo-orieškových nátierok. Nakúpili sme ich v slovenských reťazcoch Billa, Lidl, Tesco a Kaufland. Test prebiehal naslepo, čo znamená, že nikto nevedel, ktorú značku čokoládovej nátierky práve ochutnáva. Medzi napodobeninami Nutelly sa však ukrývala aj originálna. 

Odporúčané
TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? 28. apríla 2024, 9:30

Testovali sme naslepo pre to, aby neboli názory ochutnávačov ovplyvnené značkou. Do poznámok v telefónoch si precízne značili poznámky týkajúce sa chuti, vône, konzistencie či „aftertastu“.

Okrem toho ku každej nátierke priradili aj číselné ohodnotenie od 1 do 10 a určili, koľko bodov z desiatich si zaslúži. Test sme napokon vyhodnotili tak, že sme zrátali všetky body dokopy (pri každej nátierke zvlášť) a urobili z nich priemer. Výsledkom je teda subjektívny názor piatich ľudí. 

nutely
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová

Čokoládovo-orieškové nátierky sme nakúpili deň pred testovaním. Sústredili sme sa len na tie, ktoré obsahovali čokoládu a lieskové orechy, ako je to aj pri klasickej receptúre Nutelly. V deň D sme kúpili aj čerstvé pečivo, na ktoré sme všetkých deväť druhov natreli a usporiadali ich na taniere (pozri obrázok vyššie). 

Nátierky sme pre teba v tomto článku zoradili od najhorších (rozumej takých, ktoré testujúci v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné) po najlepšie (také, ktoré im chutili najviac). V závere nájdeš aj tabuľku s finálnym poradím, s počtom bodov, cenou a aj energetickou hodnotou jednotlivých produktov. 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 157319 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na ktorom mieste sa umiestnila originálna Nutella. 
  • Ktorá známa značka získala prvenstvo. 
  • Ktorá známa značka, naopak, neoslnila. 
  • Ktorý čokoládovo-orechový krém chutil ako staré orechy? 
  • Ktorá napodobenina Nutelly bola ako nebíčko v papuľke?  
Späť
Zdieľať
Diskusia