Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Generali.
19. februára 2024, 10:30
Čas čítania 2:50
Sponzorovaný obsah

Spôsobil si škodu na majetku alebo zdraví? Toto poistenie ti pomôže

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE POISTENIE
Uložiť Uložené

Poistenie zodpovednosti platí na Slovensku aj v zahraničí a kryje škody až do výšky milióna eur.

Patrí k najužitočnejším typom poistenia, je veľmi populárne v západnej Európe, no u nás naň často zabúdame. Poistenie občianskej zodpovednosti ti pritom môže pomôcť uchrániť peňaženku v mnohých situáciách. Na lyžovačke, dovolenke v zahraničí, ale aj keď rekonštruuješ byt či dom.

Toto poistenie si teraz navyše môžeš uzavrieť aj jednoducho online. Ako prvá na trhu prišla s touto možnosťou poisťovňa Generali, ktorá ponúka krytie až do sumy 500-tisíc eur na jednu poistnú udalosť. Pozri sa, v akých situáciách sa môžeš spoľahnúť na poistenie zodpovednosti.

zisti viac

Aby sa lyžovačka zbytočne nepredražila

Ak sa chystáš túto zimu na lyžovačku na Slovensku alebo v zahraničí, poistenie zodpovednosti ti môže ušetriť množstvo starostí. Zrážky na svahu sú pomerne časté. Zhoršená viditeľnosť alebo, naopak, ostré zimné slnko môžu spôsobiť situácie, že si lyžiara alebo snoubordistu všimneš, až keď je už neskoro. Ak k tomu pridáme plné svahy, lyžiarov a snoubordistov rôznych znalostí a rýchlostí, riziko vzniku nešťastia je pomerne vysoké.

„Náklady na ošetrenie, hospitalizáciu, transport či na zničené lyžiarske alebo iné športové vybavenie či oblečenie poškodeného znáša ten, kto zrážku zavinil. Ak zostane poškodený navyše dlhodobo práceneschopný, môže si nárokovať aj náhradu ušlej mzdy či trvalé následky úrazu, ak ich následkom zrážky utrpel. V prípade, ak škodca nemá uzatvorené poistenie zodpovednosti, musí náhradu spôsobenej škody zaplatiť z vlastného vrecka,“ hovorí riaditeľ poistenia majetku a zodpovednosti poisťovne Generali Tomáš Potúček.

lyžovanie, Generali
Zdroj: Shutterstock

Obzvlášť v zahraničí sa náhrada škody môže vyšplhať aj na desiatky tisíc eur. Vedel si, že ak plánuješ lyžovačku v Taliansku, mať platné poistenie zodpovednosti za škodu je tvojou povinnosťou? V opačnom prípade ti hrozia sankcie a odobratie skipasu.

Poškodenie pri rekonštrukcii

Staviaš dom alebo plánuješ rekonštrukciu svojho bývania? Nič nenechávaj na náhodu. Ľahko sa totiž môže stať, že pri stavbe domu alebo rekonštrukcii bytu nechcene spôsobíš škodu na susedovej nehnuteľnosti.

„V Generali sme zaznamenali prípad, keď sused pri rekonštrukcii domu v kopci zdemoloval susedov altánok a dielňu. Rekonštruovaný dom sa sčasti nachádzal na kamennom masíve, ktorý pri rekonštrukcii povolil a uvoľnil 750-kilogramový balvan. Ten sa skotúľal rovno na susedov pozemok, kde zdemoloval altánok a dielňu. Balvan len tesne minul dom a našťastie nikoho nezranil,“ spomína Matúš Masaryk z Generali.

Tieto škody sa pohybujú často až v desaťtisícoch eur, preto je dôležité mať poistenie zodpovednosti s vysokým poistným krytím. V Generali si môžeš uzavrieť poistenie zodpovednosti s krytím až do výšky pol milióna eur na jednu poistnú udalosť.

rekonštrukcia, generali
Zdroj: Shutterstock

Nehoda na kolobežke či bicykli

Dopravnú nehodu môžeme spôsobiť nielen svojím motorovým vozidlom, ale aj ako cyklista či kolobežkár. Priemerná výška škody sa pri zrážke s vozidlom pohybuje na úrovni okolo 2 500 eur, výnimočné však nie sú ani škody v desiatkach až stovkách tisíc eur.

„V poslednom období sú početné zrážky elektrokolobežkárov s chodcami, cyklistami, ale aj autami. Následkom týchto nehôd dochádza často k vážnym zraneniam chodcov, ale aj k poškodeniam majetku. Zaznamenali sme však aj prípad, keď vážnu dopravnú nehodu spôsobil starší cyklista na elektrobicykli. Pri dochádzaní na križovatku namiesto vypnutia omylom zvýšil výkon elektrického motorčeka a pri ďalšom zatlačení pedálov sa nechtiac ocitol uprostred križovatky. Auto idúce po hlavnej ceste nepredpokladalo, že mu cyklista, ktorý pred križovatkou spomaľoval, zrazu vojde do cesty, a tak sa mu nepodarilo včas zabrzdiť,“ spomína Masaryk.

bicykel, generali
Zdroj: Shutterstock

Kým pri spôsobení škody motorovým vozidlom sme chránení poistením PZP, ak zapríčiníme dopravnú nehodu pri vykonávaní rekreačného športu či prechádzke, náhradu škody sme bez poistenia zodpovednosti povinní zaplatiť z vlastného vrecka.

Za škody zodpovedáme aj vtedy, ak dopravnú nehodu zapríčiní naše dieťa na elektrokolobežke alebo pes utrhnutý z vôdzky. Výhodou poistenia zodpovednosti je, že kryje nielen toho, kto poistenie uzatvára, ale všetkých členov domácnosti vrátane domácich zvierat.

Pomôže ti doma aj v zahraničí

Poistenie zodpovednosti od poisťovne Generali ti pomôže v najrôznejších situáciách, keď spôsobíš škodu ty alebo členovia tvojej domácnosti. A to aj v prípade, že tvoj pes rozhryzie návšteve topánky alebo pri nákupe omylom zavadíš kabelkou a rozbiješ drahý parfum.

Poistenie zodpovednosti vám preplatí neobmedzený počet poistných udalostí, a to ročne celkovo až do milióna eur, pričom limit na jednu škodu je 500-tisíc eur. Poistenie zodpovednosti ťa chráni nielen na Slovensku, ale aj v rámci celej geografickej Európy.

Uzavrieť si ho môžeš jednoducho pár klikmi aj online, teraz navyše až s 20 % zľavou. Nenechávaj nič na náhodu a uzatvor si poistenie zodpovednosti od poisťovne Generali so zľavou na tejto stránke.

uzavrieť poistenie
Domov
Zdieľať
Diskusia