Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. januára 2024, 14:30
Čas čítania 5:16
Jana Chovancová

Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja

Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja
Zdroj: YouTube/Brano Mojsej, Canva
ZDRAVIE ALKOHOL ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ako zvládnuť mesačný alkoholový detox? V článku sa dozvieš, aké sú alternatívy počas suchého februára a čo si o tejto výzve myslí Braňo Mojsej.

Zdravý človek môže pri takejto výzve zistiť, že alkohol k životu ani nepotrebuje. Môže ho však s mierou užívať. „To je veľký rozdiel oproti komunite ľudí, ktorá je od alkoholu závislá. Mňa ako závislého človeka, ktorý dlhodobo abstinuje, sa takáto výzva netýka,“ hovorí o tzv. suchom februári Braňo Mojsej, slovenský spevák a zakladateľ kliniky MOJSEJ clinic.

Hoci býva často suchý práve január ako prvý mesiac v novom roku, keď sú všetci zapálení pre novoročné predsavzatia, bez alkoholu môže byť akýkoľvek mesiac. Populárnym je posledné roky práve suchý február, ktorý sa tiež stal od roku 2021 známou česko-slovenskou osvetovou kampaňou podporujúcou mesačnú abstinenciu od alkoholu, s ktorou prišla organizácia Suchej únor.

V článku ti preto prinášame užitočné rady, ako zvládnuť mesiac bez alkoholu a aký to bude mať vplyv na tvoj organizmus. O zopár múdrych slov sa s nami podelil aj laický terapeut a azda najznámejší slovenský abstinent Braňo Mojsej. 

Ak pravidelne sleduješ náš web, vieš, že naň pravidelne prispievame článkami aj o zdraví. Nájdeš tam napríklad rubriku Čo sa deje s tvojím telom, keď..., v ktorej si prečítaš vedecky podložené zaujímavosti o mechanizmoch ľudského tela. Snažíme sa tvoriť kvalitný obsah, takže ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa členom klubu Refresher+

Pre koho je táto výzva? 

Ak piješ alkohol často a veľa, no nie si závislý, tak aj pre teba. Podľa National Library of Medicine je výzva vydržať mesiac bez alkoholu zameraná na obrovské množstvo ľudí, ktorí stabilne alkohol požívajú bez toho, aby si uvedomovali, aký to môže mať vplyv na ich zdravie. Suchý február teda nie je určený pre ľudí, ktorí sú už od alkoholu závislí, pretože im skrátka nemusí pomôcť. Abstinovať by mali dlhšie ako iba jeden mesiac. 

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

To, že táto výzva nie je pre alkoholikov, nám potvrdil aj Braňo Mojsej, ktorý je dlhodobým abstinentom. Po tom, čo absolvoval liečenie, založil si vlastnú kliniku a v súčasnosti pomáha ostatným ľuďom, ktorých postihol podobný osud. 

Braňo Mojsej hovorí, že suchý február je výzva pre zdravých ľudí, ktorí od alkoholu závislí zatiaľ nie sú.
Braňo Mojsej hovorí, že suchý február je výzva pre zdravých ľudí, ktorí od alkoholu závislí zatiaľ nie sú. Zdroj: Braňo Mojsej
💡 Okienko Braňa Mojseja

„Takáto výzva je cielená na zdravú populáciu, ktorá má možnosť porovnať, ako sa cíti a funguje organizmus, ak vysunie nakrátko zo svojho jedálnička alkohol. Môže prísť aj na to, že alkohol k životu vlastne ani nepotrebuje, ale pokiaľ je človek zdravý, môže ho s mierou užívať. To je veľký rozdiel oproti komunite ľudí, ktorá je od alkoholu závislá. Mňa ako závislého človeka, ktorý dlhodobo abstinuje, sa takáto výzva netýka.“

Po mesačnom detoxe schudneš a budeš lepšie spať

Už v roku 2014 bola výzva „suchý január“ populárna, a tak sa britský doktor Kevin Moore z nemocnice Royal Free Hospital rozhodol, že preskúma, aký bude mať vplyv mesačná pauza od alkoholu na ľudský organizmus. V jeho experimente sa zúčastnilo 10 novinárov z časopisu New Scientist a skutočne sa potvrdilo, že suchý mesiac má pozitívne fyziologické účinky. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Novinári boli považovaní za miernych konzumentov alkoholu, čo znamená, že pili približne na úrovni odporúčaných limitov. Ukázalo sa, že pociťujú zlepšenie koncentrácie a spánku. Znížila sa im hladina cholesterolu a glukózy, ako aj krvný tlak a celková hmotnosť. Zaujímavé je aj to, že im ubudlo až 40 percent tuku uloženého v pečeni.

Tento výskum tiež dokázal, že mesiac bez alkoholu postačuje na to, aby človek zmenil svoje návyky a životný štýl. Univerzita v Sussexe túto kampaň nezávisle vyhodnotila a zistila, že až 72 percent účastníkov si udržalo zníženú úroveň požívania alkoholu nad limit. Pýtaš sa ako dlho? Vydržalo im to až pol roka po tom, čo absolvovali „suchý mesiac“.  

💡 Okienko Braňa Mojseja

„Ako laický terapeut sa vo svojej klinike venujem závislým a tí už vedia, že závislosť od alkoholu, ako aj od inej látky, je zákerná, smrteľná a nevyliečiteľná choroba. Majú len dve možnosti: žiť a dlhodobo abstinovať alebo pomaly umierať. Im takáto výzva, ako je suchý február, nič nehovorí ani neponúka, pretože toto si už stokrát v živote neúspešne vyskúšali, keď sa snažili o krátkodobú abstinenciu.“
Detox od alkoholu má množstvo pozitívnych vplyvov nielen na ľudský organizmus, ale aj na peňaženku.
Detox od alkoholu má množstvo pozitívnych vplyvov nielen na ľudský organizmus, ale aj na peňaženku. Zdroj: Canva

Čo sa stane, keď prestaneš piť? 

Alkohol je spojený s viac ako 60 zdravotnými ťažkosťami vrátane rakoviny, cukrovky, depresie a vysokého krvného tlaku. Môže narúšať spánok, negatívne pôsobiť na lieky a ovplyvňuje aj tvoje psychické zdravie. Prispieva k úzkosti, zlej nálade aj depresii. Pauza od alkoholu ti však môže okrem tých zdravotných priniesť aj iné benefity.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Ak nebudeš mesiac piť alkohol, ušetríš v prvom rade peniaze. Tobôž vtedy, ak si gurmán a potrpíš si na kvalitnom alkohole. Možno sa ti zdá, že sú to malé sumy, ktoré nechávaš čašníkovi pri bare, no po poriadnom prepočítaní ťa môže výsledná suma poriadne prekvapiť. S tým súvisí aj ďalší benefit. 

Mesiac bez alkoholu ťa totiž môže zbaviť aj stresu a naučíš sa lepšie relaxovať. Predstav si, že prídeš z práce a máš chuť si naliať pohár vína. Počas suchého februára však nemôžeš, a tak zvolíš inú možnosť. Môžeš sa vrátiť k starým koníčkom, prečítaš si zopár strán v knihe alebo sa budeš viac rozprávať s blízkymi. Voľba je na tebe. 

Posledným, avšak o nič menej dôležitým benefitom, s ktorým ti možno detox pomôže, je, že dokážeš definovať svoj vzťah k alkoholu. Ak si človek, ktorý si alkohol vypije len sem-tam a dáš si mesiac pauzu, no nemáš problém pokračovať v plnohodnotnom živote, zrejme je všetko v poriadku. Avšak, môže prísť aj uvedomenie, že piješ alkoholu príliš veľa, a možno prídeš aj na príčinu, pre ktorú sa to deje. Možno práve takáto krátka pauza ti nastaví zrkadlo a pomôže ti prehodnotiť stav a určiť zdravé hranice. 

Cukríky s príchuťou piva vraj môžu pomôcť ľuďom, ktorým počas mesiaca bez alkoholu chýba chuť piva.
Cukríky s príchuťou piva vraj môžu pomôcť ľuďom, ktorým počas mesiaca bez alkoholu chýba chuť piva. Zdroj: YouTube/Crazy4Beer

Ak ti bude chýbať chuť piva, daj si cukrík

A to doslova. Podľa USA Today totiž kanadsko-americký výrobca piva Molson Coors predstavil nový produkt. Sú ním nealkoholické mätové cukríky s príchuťou piva, ktoré majú ľuďom pomôcť zvládnuť mesiac bez alkoholu. Objednať si ich môžeš priamo na stránke predajcu, kde sú však v súčasnosti vypredané. K dispozícii sú napríklad na Ebayi

Odporúčané
Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať Gloria Ramirez bola toxická žena: svojím telom nakazila 23 zdravotníkov, ktorí odpadávali a nevedeli sa hýbať 8. apríla 2024, 9:30

„Pre ľudí, ktorí sa rozhodli pre suchý január, sme vyrobili Beer Mints. Možno im bude chýbať chuť piva Miller Lite (značka amerického ležiaka, pozn. red.), keď budú tento január vonku s priateľmi,“ hovorí Ann Leganová, viceprezidentka produktového marketingu piva Miller v spoločnosti Molson Coors.

Ak máš mesačnú pauzu od alkoholu, ale zároveň sa nevieš rozlúčiť s chuťou piva, sú tieto cukríky podľa výrobcu ideálny spôsob. „Tento produkt je síce trocha nezvyčajný, no sme si istí, že naši fanúšikovia si jeho skvelú chuť s nádychom mäty obľúbia,“ dodáva. Cukríky si budeš môcť zakúpiť online, pričom jedna nádoba so 40 cukríkmi ťa vyjde približne päť dolárov (cca 4,60 eura).

S alkoholovým detoxom ti možno pomôže aplikácia Try Dry a vhod určite padnú aj rady odborníkov.
S alkoholovým detoxom ti možno pomôže aplikácia Try Dry a vhod určite padnú aj rady odborníkov. Zdroj: Canva

Stiahni si apku a riaď sa odborníkmi z Harvardu 

Ak si myslíš, že ti nepomôžu ani cukríky, Harvard Medical School publikoval užitočné rady pre tých, ktorí sa tohto experimentu obávajú alebo majú počas neho problémy. 

  • Nájdi si iný, nealkoholický nápoj, ktorý budeš piť. Počas spoločenských udalostí, po dlhom dni v práci alebo kedykoľvek, keď to na teba príde, siahni radšej po ochutenej vode, džúse, alebo si priprav mocktail (nealkoholický kokteil). Jednou z možností je aj nealkoholické pivo alebo víno, ktoré už bežne zoženieš aj v slovenských reťazcoch a nalejú ti ich aj v lepších podnikoch. 

  • Vyhýbaj sa pokušeniam. Ak máš alkohol doma, zbav sa ho. Ak nemáš, tak si ho ani nekupuj. Rovnako aj na spoločenské udalosti, párty či spoločné chaty s priateľmi si vezmi svoje vlastné nealkoholické nápoje, ktoré budeš konzumovať. 

  • Vytvor si svoju komunitu. Vo dvojici, v trojici či pätici ide vždy všetko jednoduchšie. Tvoji priatelia môžu túto výzvu absolvovať s tebou, no ak takých nenájdeš, popros ich aspoň o podporu. Okrem mesiaca bez alkoholu a benefitov s ním spojených možno prídeš aj na to, kto je tvoj skutočný priateľ. 

  • Stiahni si do mobilu aplikáciu, ktorá ti s detoxom pomôže. Jedna taká sa nazýva Try Dry. Je bezplatná, pomôže ti udržať správny pitný režim a ponúka množstvo informácií, napríklad o kalóriách a ušetrených peniazoch, ktoré si mohol otrieskať za alkohol. (Try Dry aplikáciu pre Android nájdeš TU a verziu pre Apple zase TU.) Alternatívou je napríklad aj aplikácia I am sober

  • Posledná rada od odborníkov z Harvardu znie: Nevzdávaj sa! Ak aj zlyháš, nevyčítaj si to a jednoducho začni znova na druhý deň.
Domov
Zdieľať
Diskusia