Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. decembra 2013, 12:14
Čas čítania 0:00
Gabor Boros

Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Streamuj zdarma najlepšie slovenské dokumentárne filmy. Dnes máš možnosť vidieť film režiséra Dušana Hanáka, Obrazy starého sveta. Sugestívny portrét starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu ostať vnútorne slobodnými aj v stave civilizačného chaosu a

Filmový portál DAFilms.cz pripravil v spolupráci s jubilujúcim päťdesiatročným Slovenským filmovým ústavom (SFÚ), alternatívnou distribučnou spoločnosťou Filmtopia (link: www.filmtopia.sk) a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu dvojtýždňovú udalosť, v rámci ktorej ponúka zadarmo streaming kolekcie výnimočných slovenských dokumentárnych filmov. Udalosť „Majstri slovenského dokumentu po prvýkrát online“ až do 29. decembra umožňuje pozrieť si filmy uznávaných tvorcov Dušana Hanáka, Martina Slivku, Martina Šulíka a Deža Ursinyho, ktorých diela patria medzi najžiadanejšie na zahraničných filmových podujatiach.

Spomedzi dvadsiatich šiestich krátkometrážnych a celovečerných filmov kolekcie patrí pätica do filmografie prvého z menovaných, režiséra Dušana Hanáka, známeho aj svojimi hranými snímkami (322, Ružové sny, Ja milujem, Ty miluješ, Tichá radosť,...) Z Hanákovej tvorby môžu záujemcovia vidieť film Obrazy starého sveta z roku 1972, ktorý bol v čase svojho vzniku umiestnený do trezoru a k divákom sa dostal až v roku 1988. Sugestívny portrét starých ľudí z Liptova a Oravy, ktorí dokážu ostať vnútorne slobodnými aj v stave civilizačného chaosu a neistôt, patrí vďaka svojej nadčasovej téme v súčasnosti k najčastejšie premietaným slovenským archívnym filmom v zahraničí.



Okrem legendárneho Hanákovho filmu bude možné na platforme DAFilms.cz vidieť aj režisérovu nemenej zaujímavú krátkometrážnu tvorbu. Film Omša (1967) je záznamom adventnej omše v Spišskej Sobote s autentickými liturgickými textami a spevmi. Učenie (1965) sleduje stredoškolákov polovice „zlatých“ šesťdesiatych rokov a okrem umeleckých kvalít je zaujímavý aj v porovnaní vtedajšej a dnešnej „teenage“ generácie. Unikátne obrazy zo života cirkusových umelcov počas zimnej prestávky ponúka snímka Artisti (1965) a film Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) s veľkým nadhľadom zobrazuje „nájazdy“ cudzincov do dobového Česko-Slovenska. Čo sa u nás za takmer päťdesiat rokov zmenilo? Dohovorí sa dnes cudzinec s „bežnými“ Slovákmi? Dvihne „bežný“ Slovák kameň zo stredu cesty, alebo ho obíde a nechá dilemu aj ostatným?

Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák

Viac informácií o udalosti „Majstri slovenského dokumentu po prvýkrát online“ a všetky spomínané filmy nájdete na www.dafilms.cz.

Organizátori: DAFilms, SFÚ, Filmtopia

Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák
Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák
Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák

Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond (AVF):

 

Slovenské dokumenty online #2: Nadčasový Dušan Hanák
Domov
Zdieľať
Diskusia