Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Slovenská sporiteľňa.
30. júla 2023, 10:00
Čas čítania 2:22
Sponzorovaný obsah

Zarobil si si a rozmýšľaš, čo s peniazmi? Toto je fakt dobrý tip

Zarobil si si a rozmýšľaš, čo s peniazmi? Toto je fakt dobrý tip
Zdroj: Pexels / Buro Millennial
ZAUJÍMAVOSTI INVESTOVANIE PENIAZE SLOVENSKÁ SPORITEĽŇA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ako sa môžeš aj ty dostať úplne jednoducho bez sprostredkovateľa k nákupu akcií technologických gigantov, ale aj menej známych firiem, ktorých hodnota môže nečakane vystreliť?

V ušiach máš airpody, chodíš obutý v jordanoch, grafickú kartu v počítači máš od NVIDIA a zvykneš nakupovať na Amazone?

Napadlo ti niekedy, že si môžeš čeknúť, ako sa vyvíjajú akcie tvojej obľúbenej značky a možno si nejakú aj kúpiť?

Ak si si už cez leto niečo zarobil a uvažuješ, čo s ďalej peniazmi, máme pre teba dobrý tip. Apple napríklad kraľuje rebríčku top 10 najväčších svetových akcií. Nájdeš tam aj Microsoft či Teslu, Amazon či Zuckerbergerovu Metu.

zisti viac

V zozname akcií si môžeš skrolovať, vyhľadávať a nakupovať aj ty. Ak si myslíš, že to nie je nič pre teba, lebo akcie sú mimo tvojho vreckového, si na omyle. Pokojne sa dá kúpiť aj akcia za pár eur. Napríklad taká akcia Xiaomi-W stojí do 1,50 eura, akciu nemeckého online módneho predajcu Zalando kúpiš pod 30 eur a akciu Coca-Coly za necelých 54 eur.

Nezabudni však, že ak sa namotáš na rastúce krivky, ktoré si môžeš pozrieť v apke, neznamená to, že akcie tebou vybranej firmy budú rásť stále.

Samozrejme, investovanie do konkrétnych akcií nie je pre každého. Ide o investície s vysokým rizikom. To znamená, že treba byť nastavený nielen na vysoké zisky, ale aj na prípadné významné straty,“ upozorňuje Monika Pálová, odborníčka na investovanie v Slovenskej sporiteľni.

investovanie, George
Zdroj: Slovenská sporiteľňa
Investovanie je spojené s rizikom.

Rebríček, ktorý si môžeš pozrieť kedykoľvek

Kde môžeš nájsť takýto rebríček? Predstava, že by si si otvoril bankovú apku a tam by si našiel spomínaný rebríček top 10 svetových akcií (podľa trhovej kapitalizácie, dáta sú k 14. 7. 2023), bola ešte nedávno tak trochu sci-fi. V Georgeovi však môžeš nájsť a kúpiť si jednotlivé akcie veľmi jednoducho a intuitívne.

Apka tak otvára dvere aj menej skúseným investorom. „Stále platí, že investovanie do akcií môže byť zaujímavým doplnkom pri tvorbe investičného portfólia, ak máte vysokú mieru odolnosti voči riziku. Ak však s investovaním len začínate, zamerajte sa skôr na podielové fondy, prípadne ETF, kde jednou investíciou nakupujete stovky až tisícky investičných nástrojov. Prípadný pokles jednej akcie vás potom nezasiahne tak významne,“ odporúča odborníčka na investovanie.

Vybrať si môžeš z takmer 450 firiem obchodovaných na burze, pozrieť si, ako sa im darilo v rôznych obdobiach – v poslednom mesiaci, roku, piatich rokoch či od ich vstupu na burzu. „Samozrejme, minulé výnosy nie sú zárukou budúcich výnosov, ale získate aspoň nejaký obraz o tom, ako sa firme darí,“ vysvetľuje Monika Pálová

investovanie
Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Nie je to však len o akciách. Cez apku Slovenskej sporiteľne si môžeš vybrať zo 449 akcií firiem, 60 fondov, 50 ETF a v prípade aktuálnej verejnej ponuky aj dlhopisy. Pri každom z nich si môžeš pozrieť graf, ako sa vyvíjala ich hodnota. A to v prípade, ak v Georgeovi založíš majetkový účet, ktorý sa ti následne zobrazuje na hlavnej stránke. Nemusíš sa toho báť, založením majetkového účtu sa k ničomu nezaväzuješ ani neminieš žiadne peniaze.

Ak si chceš prezerať, ako sa darí akciám či ETF, klikaj na „Vyhľadať a kúpiť“.

Každý si nájde to svoje

„V týchto prípadoch ide o jednorazové investovanie,“ upozorňuje Monika Pálová. Čím skôr však začneš, tým lepšie. Hlavne vydrž čo najdlhšie. A úplne najlepšie, ak skombinuješ pravidelné investovanie s jednorazovým. Pravidelne môžeš investovať už od 20 eur mesačne. Stačí si v Georgeovi nájsť Investičný plán a nechať sa viesť – napríklad ako si zvoliť správnu sumu, ktorú mesačne investuješ, či čomu máš dôverovať.

Novinkou je tiež zvýšenie úrokových sadzieb pri termínovaných vkladoch a sporení. Pri termiňákoch je to až do troch percent ročne podľa lehoty viazanosti a pri sporení až 1,5 percenta ročne. Najvyššie sadzby môžeš získať, ak popri termínovanom vklade či sporení majú aj pravidelné investovanie v sporiteľni.

Domov
Zdieľať
Diskusia