Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. mája 2023, 16:30
Čas čítania 3:55
Ema Stanovská

Toto robí rozchod s tvojím telom: mozog reaguje rovnako ako pri fyzickej bolesti, srdce sa môže doslova „zlomiť“

ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... DUŠEVNÉ ZDRAVIE ROZVODY A ROZCHODY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Uzdravenie z rozchodu by sa malo brať rovnako vážne ako zahojenie zlomenej ruky, hovoria odborníci. Vedecké štúdie sa zhodujú, že odlúčenie od romantického partnera bolí rovnako ako popálenina, a prirovnávajú ho aj k odvykaniu od drogovej závislosti.

Predstav si, že by si si omylom vylial na ruku vriacu vodu. Zrejme by to nebolo nič príjemné a tvoja ruka by sa ešte nejaký čas hojila. Teraz si predstav, že si prechádzaš naozaj zlým rozchodom, počas ktorého sa musíš vyrovnať so stratou a s odmietnutím od najmilovanejšieho človeka.

Hoci sa zdá, že ide o dva odlišné scenáre, z neurologického hľadiska sa v skutočnosti v tvojom mozgu odohráva rovnaký proces. V oboch prípadoch sa totiž aktivuje oblasť mozgu, ktorá je spojená s fyzickou bolesťou. 

Tento fenomén opísali vedci ešte v roku 2010 v rámci výskumu, ktorý potvrdil, že rozchod doslova bolí. A nielen to – v extrémnych prípadoch môže viesť k stavu podobnému abstinenčným príznakom či dokonca život ohrozujúcej situácii.

Rozchod môže spôsobiť syndróm zlomeného srdca, ktorý spôsobuje oslabenie nášho najdôležitejšieho orgánu.
Rozchod môže spôsobiť syndróm zlomeného srdca, ktorý spôsobuje oslabenie nášho najdôležitejšieho orgánu. Zdroj: Pexels

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Rozchod môže viesť aj k fóbii

Výskum vedený Rutgersovou univerzitou v USA skenoval pomocou MRI mozgy 40 mužov a žien, ktorých nedávno odmietol romantický partner/partnerka. Účastníci si mali prezerať fotografie svojho bývalého partnera a myslieť pritom na skúsenosť s rozchodom. Potom sa mali pozerať na fotografie kamaráta, s ktorým nedávno zažili pozitívnu skúsenosť.

Odporúčané
Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou 20. marca 2023, 12:30

Vedci okrem toho účastníkov vystavili fyzickej bolesti, keď im predlaktie obliali horúcou vodou. Následne spravili to isté, ibaže s príjemnou teplou vodou. Účastníci po každej aktivite pomocou päťbodovej stupnice hodnotili, ako sa cítili.

Výsledkom bolo to, čo sme už načrtli v úvode. Keď účastníci videli fotky svojich ex, aktivovali sa im oblasti mozgu spojené s fyzickou bolesťou, ako aj oblasti mozgu spojené so závislosťou – niektorí odborníci dokonca prirovnávajú rozchod k odvykaniu si od drogovej závislosti, pretože nám hormóny v oboch prípadoch kolíšu rovnako.

Na vedeckom výskume je dôležité aj to, že miera bolesti, akú účastníci zažili pri spomienkach na stroskotaný vzťah, bola podľa ich subjektívneho vnímania rovnaká ako pri skúške fyzickej bolesti (to isté platí pre test s kamarátom a teplou vodou).

Viaceré výskumy v minulosti naznačili, že sociálne odmietnutie aktivuje oblasti mozgu spojené s telesnými pocitmi. Musí ísť však o dostatočne intenzívny stimul – nenávistná správa od anonymného hejtera v tebe pravdepodobne nevyvolá rovnaké utrpenie ako náhly rozpad 10-ročného vzťahu.

Strach zo samoty je zakorenený v našej evolučnej histórii.
Strach zo samoty je zakorenený v našej evolučnej histórii. Zdroj: Pexels

„Potreba niekam patriť je hlboko zakorenená v našej evolučnej histórii a má najrôznejšie dôsledky pre moderné psychologické procesy. Tak ako potrebujeme jedlo a vodu, potrebujeme aj pozitívne a trvalé vzťahy,“ povedal pre Americkú psychologickú asociáciu psychológ C. Nathan DeWall. V dávnej minulosti by sme bez pevných sociálnych väzieb neprežili, čo vysvetľuje aj náš strach zo samoty.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Skúsenosť s odmietnutím môže podľa vedcov viesť až k poruchám podmieneným stresom, ktoré sa odborne nazývajú somatoformné. Patria medzi ne napríklad úzkostné poruchy, fóbie, obsesívno-kompulzívna porucha, posttraumatická stresová porucha či hypochondria. V tele sa to môže prejaviť až fibromyalgiou – chronickou bolesťou a citlivosťou viacerých častí tela, poruchami spánku a únavou. 

Syndróm zlomeného srdca

Ak sa na prepojenie tela a utrápenej mysle pozrieme ešte hlbšie, zistíme, že pojem „zlomené srdce“ nemusí byť len metafora. Medicína pozná tzv. syndróm zlomeného srdca, známy aj ako stresová kardiomyopatia, ktorý sa prejavuje oslabením srdcového svalu v dôsledku náhlej stresujúcej udalosti.

Spôsobiť ho môže emocionálny alebo fyzický stres vrátane náročného rozchodu. Chirurg a autor knihy Môžete umrieť na zlomené srdce? Nikki Stamp hovorí, že silné emócie spúšťajú kaskádu fyzických reakcií – od zmeny srdcovej frekvencie a krvného tlaku cez oslabený imunitný systém až po narušený spánok. Často vtedy žijeme menej zdravý životný štýl alebo sa izolujeme od ľudí, čo môže tieto problémy ešte znásobiť.

Odlúčenie a dlhodobá stresujúca udalosť môžu spôsobiť poruchy srdcového rytmu.
Odlúčenie a dlhodobá stresujúca udalosť môžu spôsobiť poruchy srdcového rytmu. Zdroj: Pexels

Syndróm zlomeného srdca môže pripomínať infarkt, a teda spôsobovať napríklad bolesť v hrudi, dýchavičnosť, potenie a závraty. Podľa expertov dôvodom je, že tvoje telo produkuje v strese adrenalín a noradrenalín, ktoré ti majú pomôcť sa s ním vyrovnať, ale srdce si s takou veľkou záplavou hormónov nedokáže poradiť. Nadbytok adrenalínu môže spôsobiť zúženie malých tepien, ktoré zásobujú srdce krvou, čo dočasne zníži prietok krvi do srdca.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Adrenalín sa môže naviazať priamo na srdcové bunky, čo spôsobí, že do buniek prenikne veľké množstvo škodlivého vápnika. V niektorých prípadoch môže tento syndróm spôsobiť aj vážnejšie komplikácie, ako sú poruchy srdcového rytmu či srdcové zlyhávanie. Tieto prejavy však v drvivej väčšine prípadov bývajú dočasné a srdce sa zvyčajne úplne zotaví v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Veda pozná aj riešenie

Uzdravenie z rozchodu by sa malo brať rovnako vážne ako liečba zlomenej ruky, tvrdí známy psychiater a autor kníh Guy Winch. Náhla strata prísunu dopamínu, na ktorú bol mozog zvyknutý, môže spôsobiť vážne problémy s nespavosťou, úzkosť, depresiu či dokonca samovražedné myšlienky. 

Čo teda podľa vedy skutočne pomáha? Jedna z prvých vecí, ktoré by si mal urobiť, je prekalibrovať svoju myseľ, tvrdí Winch. Spíš si zoznam argumentov, prečo bol vzťah nezdravý a s tvojím bývalým/bývalou to nemohlo fungovať. Môžeš sa tiež pokúsiť nahradiť chýbajúci dopamín aktivitami, ktoré uvoľňujú hormóny šťastia, endorfíny. Najefektívnejším spôsobom je intenzívne cvičenie (vysekané telo je príjemný bonus).

Odporúčané
8 krokov, ako zvládnuť rozchod podľa vzťahovej terapeutky 8 krokov, ako zvládnuť rozchod podľa vzťahovej terapeutky 30. marca 2023, 13:30

Jedna štúdia zistila, že s bolesťou z odmietnutia sa v skutočnosti dá zaobchádzať rovnako ako s fyzickou bolesťou. Účastníkom tri týždne každý deň podávali voľnopredajný paracetamol a následne ich formou počítačovej hry vystavovali pocitom odmietnutia. V porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá dostávala placebo, títo ľudia naozaj udávali menej „zranených“ pocitov. 

Po rozchode by si sa nemal izolovať. Nezabudni tráviť čas s blízkymi a čo najviac sa hýbať.
Po rozchode by si sa nemal izolovať. Nezabudni tráviť čas s blízkymi a čo najviac sa hýbať. Zdroj: Pexels

Toto zistenie by sa však zrejme nedalo uplatniť na rozchod – bolesť zo straty romantického partnera je totiž podstatne intenzívnejšia ako sklamanie z odmietnutia pri hre. Namiesto liekov sa radšej obráť na svojich najbližších a vyhľadávaj len také sociálne interakcie, pri ktorých sa cítiš dobre a v bezpečí.

Najnáročnejšou fázou rozchodu je prispôsobiť sa „novému životu“ bez partnera. Hoci sa to môže zdať nemožné, pokús sa rozchod prijať a vidieť v ňom nejaký dôvod alebo význam. Snažiť sa nájsť logiku za zlomeným srdcom sa môže ukázať ako dobrý začiatok liečebného procesu, konštatuje psychiater Guy Winch.

Pomôcť ti môže aj psychoterapia, aj keby bola len krátkodobá. Ak zažívaš silné depresívne alebo úzkostné pocity, pomôže ti s nimi aj online poradňa od IPčka alebo Ligy za duševné zdravie.

Domov
Zdieľať
Diskusia