Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2023, 16:30
Čas čítania 3:55
Ema Stanovská

Toto robí rozchod s tvojím telom: mozog reaguje rovnako ako pri fyzickej bolesti, srdce sa môže doslova „zlomiť“

ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... DUŠEVNÉ ZDRAVIE ROZVODY A ROZCHODY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Uzdravenie z rozchodu by sa malo brať rovnako vážne ako zahojenie zlomenej ruky, hovoria odborníci. Vedecké štúdie sa zhodujú, že odlúčenie od romantického partnera bolí rovnako ako popálenina, a prirovnávajú ho aj k odvykaniu od drogovej závislosti.

Predstav si, že by si si omylom vylial na ruku vriacu vodu. Zrejme by to nebolo nič príjemné a tvoja ruka by sa ešte nejaký čas hojila. Teraz si predstav, že si prechádzaš naozaj zlým rozchodom, počas ktorého sa musíš vyrovnať so stratou a s odmietnutím od najmilovanejšieho človeka.

Hoci sa zdá, že ide o dva odlišné scenáre, z neurologického hľadiska sa v skutočnosti v tvojom mozgu odohráva rovnaký proces. V oboch prípadoch sa totiž aktivuje oblasť mozgu, ktorá je spojená s fyzickou bolesťou. 

Tento fenomén opísali vedci ešte v roku 2010 v rámci výskumu, ktorý potvrdil, že rozchod doslova bolí. A nielen to – v extrémnych prípadoch môže viesť k stavu podobnému abstinenčným príznakom či dokonca život ohrozujúcej situácii.

Rozchod môže spôsobiť syndróm zlomeného srdca, ktorý spôsobuje oslabenie nášho najdôležitejšieho orgánu.
Rozchod môže spôsobiť syndróm zlomeného srdca, ktorý spôsobuje oslabenie nášho najdôležitejšieho orgánu. Zdroj: Pexels

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Rozchod môže viesť aj k fóbii

Výskum vedený Rutgersovou univerzitou v USA skenoval pomocou MRI mozgy 40 mužov a žien, ktorých nedávno odmietol romantický partner/partnerka. Účastníci si mali prezerať fotografie svojho bývalého partnera a myslieť pritom na skúsenosť s rozchodom. Potom sa mali pozerať na fotografie kamaráta, s ktorým nedávno zažili pozitívnu skúsenosť.

Odporúčané
Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou Small talku sa bojí rovnako ako prepadnutia. Takto vyzerá život človeka, ktorý trpí sociálnou fóbiou 20. marca 2023, 12:30

Vedci okrem toho účastníkov vystavili fyzickej bolesti, keď im predlaktie obliali horúcou vodou. Následne spravili to isté, ibaže s príjemnou teplou vodou. Účastníci po každej aktivite pomocou päťbodovej stupnice hodnotili, ako sa cítili.

Výsledkom bolo to, čo sme už načrtli v úvode. Keď účastníci videli fotky svojich ex, aktivovali sa im oblasti mozgu spojené s fyzickou bolesťou, ako aj oblasti mozgu spojené so závislosťou – niektorí odborníci dokonca prirovnávajú rozchod k odvykaniu si od drogovej závislosti, pretože nám hormóny v oboch prípadoch kolíšu rovnako.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 137623 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké poruchy môže rozchod či odmietnutie spôsobiť.
  • Ako účastníci subjektívne porovnali bolesť z rozchodu s fyzickou bolesťou.
  • Ako rozchod ovplyvňuje naše srdce a aký syndróm môže vyvolať.
  • Či dokážeme emocionálnu bolesť liečiť podobne ako fyzickú.
  • Ako sa dostať z rozchodu podľa vedy.
Domov
Zdieľať
Diskusia