Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
13. apríla 2023, 11:30
Čas čítania 1:44

Ceny na čerpacích staniciach stúpajú. Jedna skupina vodičov si priplatí ešte viac

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Po týždňoch klesajúcich cien na benzínkach nastal obrat a ceny pohonných látok začali rásť.

Po období, keď ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach klesali z týždňa na týždeň, sa začalo opäť obdobie zdražovania. Podľa slov analytika J&T Banky Stanislava Pánisa ide o reakciu na odraz cien ropy na komoditných trhoch, ktoré za posledný mesiac narástli o 15 %.

Ceny pohonných hmôt zdraželi.
Ceny pohonných hmôt zdraželi. Zdroj: TASR

Zvýšenie cien ropy má hneď niekoľko dôvodov. „Prvým je opadnutie stresu okolo bankového sektora, kde kroky centrálnych bánk a vlád stabilizovali jeho stav. Dôležitým je aj signál podať ešte väčšiu pomocnú ruku v prípade ďalších výziev, ktorým by mohol čeliť,“ vysvetľuje Pánis. 

Druhým dôvodom náhleho obratu vo vývoji cien je obmedzenie objemu ťažby ropy. „Ide o prekvapujúce rozhodnutie kartelu OPEC+ znížiť od mája do konca roka ťažbu o takmer 1,2 milióna barelov denne po tom, ako Kremeľ už predtým oznámil zníženie ťažby o 0,5 milióna barelov denne,“ dodáva analytik.

Cieľom kartelu je stabilizovať trh a zabrániť zásadnému poklesu cien ropy, ktorá sa v polovici marca miestami dostala na najnižšiu úroveň od decembra 2021.

O ďalšom vývoji ceny rozhodnú najbližšie týždne

Počas nasledujúcich týždňov sa bude na našich benzínkach ďalej postupne odzrkadľovať rast cien ropy na svetových trhoch. Inak povedané, v najbližšom období budeme tankovať čoraz drahšie a zostáva otázkou, kedy a na akej úrovni sa cena ropy zastabilizuje.

25. mája 2023, 14:30 Čas čítania 4:55 MAPA PRE MOTORISTOV: Kde v Európe natankuješ pri ceste na dovolenku najlacnejšie? Pri dobrom plánovaní môžeš ušetriť desiatky eur MAPA PRE MOTORISTOV: Kde v Európe natankuješ pri ceste na dovolenku najlacnejšie? Pri dobrom plánovaní môžeš ušetriť desiatky eur

Medzi trhovými hráčmi v súčasnosti panuje zvýšená neistota, pokiaľ ide o ďalší vývoj ekonomík na oboch brehoch Atlantiku, kde existujú obavy, že im hrozí značné pribrzdenie v dôsledku vyšších úrokových sadzieb a pachuti, ktorú tu zanechali ostatné turbulencie okolo bánk,“ pokračuje odborník. 

Pri aktuálnej vlne zdražovania ceny benzínu rastú rýchlejšie ako ceny nafty. Cenový rozdiel dosahuje aj okolo 10 centov.

Podľa slov Pánisa sa tak až v horizonte niekoľkých týždňov situácia vykryštalizuje natoľko, aby bolo zjavné, čo bude následne determinovať vývoj na trhu.

Jedným z možných scenárov je, že ceny ropy budú pokračovať v raste smerom k 100 dolárom za barel. Druhou možnosťou je ich stabilizovanie sa na úrovni 80 až 85 dolárov za barel, čo bude následne vplývať aj na ceny palív.

Vývoj ceny ropy Brent za posledný rok.
Vývoj ceny ropy Brent za posledný rok. Zdroj: Kurzy.cz

Ceny benzínu rastú rýchlejšie ako ceny nafty

Kým minulý rok počas najzásadnejšieho nárastu cien pohonných látok počas leta nafta dražela rýchlejšie ako benzín, tentoraz sa situácia vyvíja v neprospech majiteľov áut s benzínovými motormi.

„Zhruba od začiatku februára sa cena benzínu dostala nad cenu nafty, keď sa zlacňoval pomalšie. Pri aktuálnej vlne zdražovania ceny benzínu rastú rýchlejšie ako ceny nafty. Cenový rozdiel dosahuje aj okolo 10 centov,“ spresňuje Pánis.

8. apríla 2023, 12:00 Čas čítania 2:42 Ušetríš aj 5,5 € na jednej nádrži. Prečo niektoré slovenské pumpy predávajú lacnú naftu a benzín? (+ tabuľka) Ušetríš aj 5,5 € na jednej nádrži. Prečo niektoré slovenské pumpy predávajú lacnú naftu a benzín? (+ tabuľka)

Dodáva, že dôvodom je dostatok nafty v Európe. Dopyt po nej podľa jeho slov znížila aj miernejšia zima a pokles cien plynu a elektriny. „Zdraženie možno pozorovať aj v okolitých krajinách, kde dokonca ceny reagujú promptnejšie na vývoj na ropnom trhu,“ hovorí na záver.

Domov
Zdieľať
Diskusia