Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
8. apríla 2023, 12:00
Čas čítania 2:42

Ušetríš aj 5,5 € na jednej nádrži. Prečo niektoré slovenské pumpy predávajú lacnú naftu a benzín? (+ tabuľka)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rastúce ceny pohonných hmôt spôsobili, že vodiči čoraz častejšie využívajú služby maloobchodných a neznačkových čerpacích staníc. Sú však bezpečné?

O nízkych cenách benzínu a nafty už môžu slovenskí vodiči len snívať. Ak sú však ochotní preskúmať miestne čerpacie stanice, majú šancu natrafiť na prevádzky, kde pohonné hmoty predávajú výrazne lacnejšie.

Skúmali sme, ako je možné, že niektoré neznačkové a maloobchodné predajne ponúkajú naftu či benzín za ceny, na ktoré si značkoví predajcovia ako OMV, Slovnaft alebo Shell nemôžu dovoliť.

Priamo v Bratislave je možné nájsť hneď niekoľko čerpacích staníc, ktoré lákajú vodičov na atraktívne ceny v porovnaní s konkurenciou. Väčšina z nich je dokonca ľahko prístupná a šoféri po nich ani nemusia pátrať. Posledný mesiac Refresher monitoroval ceny vybraných čerpacích staníc so zameraním na značky GAS, Tesco, Metro a neoznačkovanú benzínku s názvom Tankuj lacno.

Aj 10 centov lacnejšie

Na čerpacej stanici Tesco pri nákupnom centre Shopping Palace Zlaté piesky natankuješ za atraktívne ceny. Vo štvrtok 6. apríla by si si na prevádzke čerpacej stanice za benzín zaplatil 1,500 eura/liter, za naftu 1,460 eura/liter.

V porovnaní s konkurenciou to predstavuje pri benzíne až 10-centový rozdiel, pri nafte je to približne o 4 centy menej.

O niekoľko stoviek metrov ďalej nachádzame čerpaciu stanicu pod názvom Tankuj lacno. Ceny pohonných hmôt na tejto prevádzke boli pri nafte skokovo nižšie aj v porovnaní s výhodnou ponukou Tesca. Za naftu si predajcovia účtovali iba 1,423 eura za liter, benzín sa pohyboval na úrovni 1,519 eura za liter. Takýto rozdiel predstavuje priepasť až 8 centov za liter v porovnaní s komerčnými značkami.

Atraktívne ceny pohonných hmôt zo dňa 6. apríla 2023.
Atraktívne ceny pohonných hmôt zo dňa 6. apríla 2023. Zdroj: Refresher

Atraktívne ceny pohonných hmôt ponúka aj čerpacia stanica Metro v Devínskej Novej Vsi či Ivanke pri Dunaji. V týchto prevádzkach stáli vo štvrtok 6. apríla 1,44 eura za liter nafty a 1,49 eura za liter benzínu. Ak by si v jednej z týchto prevádzok natankoval 50 litrov benzínu, nákup by ťa vyšiel až o 5,5 eura lacnejšie ako napríklad tankovanie v Slovnafte.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Najvýhodnejšie ceny pre dieselové motory počas štvrtka ponúkala prevádzka GAS pri nákupnom centre Avion. Tá síce uvádzala, že ide len o dočasnú zľavu platnú do vypredania zásob, benzín sa však pohyboval na úrovni 1,499 eura a nafta za 1,403 eura za liter pohonnej hmoty.

Čerpacia stanicaBenzín cena v €/literNafta cena v €/literDodávateľ
Tesco1,5001,460Orlen Unipetrol
Tankuj lacno1,5191,423-
Metro1,4901,440-
GAS Avion1,4991,403Orlen Unipetrol,
Slovnaft
Slovnaft1,6001,503Slovnaft

Výhodnejšie tam natankuješ bez ohľadu na akcie

V priebehu uplynulého mesiaca sme zistili, že lacné ceny ponúkajú vybrané čerpacie stanice dlhodobo. Napriek výrazným zmenám a výkyvom na trhu s pohonnými hmotami sa tieto prevádzky neustále pokúšajú konkurovať väčším odberateľom. Atraktívne cenovky niekedy dokážu prekonať aj priepasť 10 centov za liter nafty či benzínu.

Takýto prípad sme zaznamenali napríklad v pondelok 13. marca, keď na neoznačkovanej benzínke s názvom Tankuj lacno predávali prevádzkovatelia benzín a naftu na úrovni 1,468 eura za liter pohonnej hmoty. V porovnaní s čerpacou stanicou OMV to predstavovalo viac ako 11-centový rozdiel. 

Porovnanie cien zo dňa 13. marca 2023.
Porovnanie cien zo dňa 13. marca 2023. Zdroj: Refresher

Prečo niektoré čerpacie stanice predávajú pohonné hmoty výrazne lacnejšie?

Refresher zisťoval, aké môžu byť dôvody, ktoré umožňujú majiteľom a prevádzkovateľom čerpacích staníc ponúkať nižšie ceny v porovnaní s konkurenciou. Podľa skúseného prevádzkovateľa existujú tri hlavné dôvody:

  • Niektoré lacnejšie čerpacie stanice môžu mať časť alebo všetky palivá nakúpené zo skladu štátnych hmotných rezerv. Od štátu nakupujú palivá, ktoré už v zásobníkoch stáli niekoľko mesiacov a môžu byť síce mierne zdegradované, ale stále vyhovujú všetkým normám a bez problémov prejdú kontrolami kvality,
  • časť týchto čerpacích staníc môže nakupovať palivá od rafinérií, ktoré majú pre svojich odberateľov lepšie ceny v porovnaní s rafinériami ako Slovnaft,
  • niektoré benzínky si môžu dovoliť znížiť cenu pohonných hmôt v prípade, že nepotrebujú platiť obsluhu. Často sa vám preto stane, že nafta a benzín budú lacnejšie tam, kde je možné zaplatiť iba kartou priamo na stojane.

Pochopiteľne v súvislosti s touto témou prichádza otázka, či je bezpečné tankovať tieto lacnejšie palivá, ktoré pochádzajú napríklad zo skladov štátnych hmotných rezerv alebo iných rafinérií. Odpoveď je jednoduchá – áno, je to bezpečné.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Všetky palivá musia zložením spĺňať Slovenskú technickú normu. Tú kontrolujú Finančná správa SR, resp. colnica alebo Slovenská inšpekcia životného prostredia. V prípade, že by palivo zložením nevyhovovalo, prevádzkovateľ alebo majiteľ by riskoval likvidačnú pokutu.

Domov
Zdieľať
Diskusia