Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
11. apríla 2023 o 21:50
Čas čítania 0:29

Slovákov na elektrických kolobežkách čakajú veľké zmeny. Ak nesplnia dve podmienky, nesmú ísť do premávky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európsky parlament vyhodnotil, že elektrické kolobežky potrebujú poistenie v prípade nehôd.

Majitelia elektrických kolobežiek budú potrebovať od roku 2024 povinné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou. Nové nariadenie vyplýva z Motorovej smernice Európskeho parlamentu a Rady 2021/2118, píše portál Novinky.cz.

Rozhodnutie sa týka kolobežiek s elektromotorom, ktoré dosahujú maximálnu rýchlosť aspoň 25 km/h, a aj tých, ktoré majú viac ako 25 kilogramov a dosahujú rýchlosť 14 km/h. 

Nehody na silných kolobežkách môžu byť nebezpečné

„Vnímame ako veľmi správne vymedziť povinnosti pre silné elektrické kolobežky, ktorých výkon možno prirovnať k malým motorkám,“ uviedol výkonný riaditeľ asociácie poisťovní Jan Matoušek. 

Cieľom tohto nariadenia je najmä nastavenie pravidiel pri nehodách, ktoré zavinili práve majitelia kolobežiek. Európsky parlament vníma, že sa týmto výrazne uľahčí odškodňovanie. Mnohokrát môžu tieto nehody spôsobiť vážne ujmy na zdraví a aj majetku. 

kolobežka
Zdroj: Unsplash/Varla Scooter
Domov
Zdieľať
Diskusia