Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
11. apríla 2023 o 7:20
Čas čítania 0:48

ZOZNAM: Toto sú najlepšie dezerty sveta, Slovensko má nečakané zastúpenie so slanou pochúťkou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenské dezerty v prestížnom rebríčku nenašli veľké zastúpenie. V prvej stovke sa nachádza len jeden, ktorý mnohí z nás za dezert ani nepovažujú.

Známy kulinársky portál TasteAtlas zverejnil nový rebríček, v ktorom odborníci zhodnotili najlepšie sladké recepty z celého sveta. Do prvej stovky sa dostala aj jedna slovenská delikatesa, výber ťa však zaskočí, keďže ju mnohí z nás za dezert ani nepovažujú.

V prestížnom zozname najchutnejších sladkých delikates mali pomerne silné zastúpenie aj české pochúťky. V zozname figurujú až štyri rozličné recepty od našich susedov. Na 95. pozícii môžeš nájsť dolky, na 85. mieste zasa známe ovocné knedličky. O pár priečok vyššie na 73. priečke sa umiestnili koláče. Skokanom v rebríčku je valašský frgál, ktorý sa umiestnil dokonca na 23. mieste.

Jediná slovenská pochúťka, ktorú na tomto zozname objavíš, sú lokše. Ide o prekvapivý výber odborníkov, keďže Slováci ich zvyčajne konzumujú ako slaný, nie sladký pokrm. Na zozname obsadili 51. pozíciu.

V prvej trojke najlepších sladkých pochúťok nájdeš na treťom mieste tradičný ruský medovník. Na pozícii vyššie zasa nájdeš poľský sernik. Ide o tvarohový pokrm zo 17. storočia, ktorý mierne pripomína dnes populárny cheesecake. Kráľom dezertov sa podľa odborníkov stal litovský tinginys.

NázovZem pôvoduPozícia v rebríčku
DolkyČesko95.
Ovocné knedličkyČesko85.
KoláčeČesko73.
LokšeSlovensko51.
Valašský frgálČesko23.
MedovníkRusko3.
SernikPoľsko2.
TinginysLitva1.
Domov
Zdieľať
Diskusia