Slovenské dezerty v prestížnom rebríčku nenašli veľké zastúpenie. V prvej stovke sa nachádza len jeden, ktorý mnohí z nás za dezert ani nepovažujú.
Známy kulinársky portál TasteAtlas zverejnil nový rebríček, v ktorom odborníci zhodnotili najlepšie sladké recepty z celého sveta. Do prvej stovky sa dostala aj jedna slovenská delikatesa, výber ťa však zaskočí, keďže ju mnohí z nás za dezert ani nepovažujú.
V prestížnom zozname najchutnejších sladkých delikates mali pomerne silné zastúpenie aj české pochúťky. V zozname figurujú až štyri rozličné recepty od našich susedov. Na 95. pozícii môžeš nájsť dolky, na 85. mieste zasa známe ovocné knedličky. O pár priečok vyššie na 73. priečke sa umiestnili koláče. Skokanom v rebríčku je valašský frgál, ktorý sa umiestnil dokonca na 23. mieste.
Jediná slovenská pochúťka, ktorú na tomto zozname objavíš, sú lokše. Ide o prekvapivý výber odborníkov, keďže Slováci ich zvyčajne konzumujú ako slaný, nie sladký pokrm. Na zozname obsadili 51. pozíciu.
V prvej trojke najlepších sladkých pochúťok nájdeš na treťom mieste tradičný ruský medovník. Na pozícii vyššie zasa nájdeš poľský sernik. Ide o tvarohový pokrm zo 17. storočia, ktorý mierne pripomína dnes populárny cheesecake. Kráľom dezertov sa podľa odborníkov stal litovský tinginys.
Názov | Zem pôvodu | Pozícia v rebríčku |
Dolky | Česko | 95. |
Ovocné knedličky | Česko | 85. |
Koláče | Česko | 73. |
Lokše | Slovensko | 51. |
Valašský frgál | Česko | 23. |
Medovník | Rusko | 3. |
Sernik | Poľsko | 2. |
Tinginys | Litva | 1. |