Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
7. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 1:56

PREHĽAD: Koľko stoja prenájmy 1- až 3-izbových bytov v rôznych častiach Bratislavy? Niektoré byty zdraželi aj o 20 %

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ceny nájomných bytov počas minulého roka vyleteli prudko nahor v dôsledku zníženia dostupnosti vlastného bývania aj pre príchod vojnových utečencov z Ukrajiny. Za koľko eur mesačne si dokážeš prenajať byt v Bratislave dnes?

Bývanie na Slovensku sa v medziročnom porovnaní skutočne predražuje. Nárast úrokových sadzieb na hypotekárnych úrokoch v niektorých prípadoch zvýšil alebo v budúcnosti ešte len zvýši mesačné splátky o stovky eur.

Aj v dôsledku zdraženia hypoték sa kúpa vlastného bytu alebo domu stáva čoraz nedostupnejšou, a tak bude logicky čoraz viac ľudí využívať možnosť bývania v prenájme. Ani s prenájmami to však nie je jednoduché a ich ceny idú často hore. 

Sky Park Bratislava
Zdroj: TASR/Michal Svítok


Trh bytov s prenájmom počas minulého roka zaznamenal turbulentné zmeny. „Dopyt po nájomnom bývaní rastie už od minulého roka. Okrem horšej dostupnosti hypoték na trhu a tým aj horšej dostupnosti kúpy vlastného bývania sa na tom podieľali aj prichádzajúci utečenci z Ukrajiny. Ten tlak na dopyt, ako aj ceny bol naozaj rekordný,“ vysvetľuje senior PR manažér portálu nehnuteľnosti.sk Peter Porubský.

Najviac zdraželi trojizbové byty v Starom Meste 

Vývoj cien bytov určených na prenájom je podľa jeho slov od začiatku aktuálneho roka pomerne pokojný, dôvodom je však fakt, že ceny nájomného bývania prudko vyleteli nahor počas minulého roka.

18. februára 2024, 14:30 Čas čítania 4:41 Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor)

„Aktuálne sa mnohé byty po utečencoch uvoľňujú, čo znamená, že aj ponuka na trhu sa stabilizuje. Vďaka tomu nevidíme prudké nárasty, ale skôr stabilný trh prenájmov,“ dodáva Porubský. 

Najzásadnejší nárast cien prenájmov zaznamenalo bratislavské Staré Mesto. Priemerná cena mesačného nájmu za jednoizbový byt medziročne stúpla o 19,06 %.

Väčšie byty rástli dynamickejšie ako tie menšie. Vidno, že v sektore menších bytov sú už ceny silno našponované.

V porovnaní s minulým rokom o 23,58 % stúpla priemerná cena staromestských trojizbákov, pričom len za posledný kvartál prišlo k zvýšeniu o 17,65 %.

„Platí známe pravidlo, že ľudia chcú bývať čo najbližšie k centru mesta. Ešte viac to platí, ak ide o nájomné bývanie. Preto najviac rastie centrum hlavného mesta a následne lokality okolo, hlavne byty v Ružinove. Väčšie byty rástli dynamickejšie ako tie menšie. Je vidno, že v sektore menších bytov sú už ceny silno našponované,“ vysvetľuje Porubský. Naopak, najlacnejšími lokalitami v Bratislave sú Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Dúbravka či Devínska Nová Ves.

Aktuálne ceny prenájmov v Starom Meste sa podľa dát portálu nehnuteľnosti.sk držia na úrovni, kde za mesačný nájom v jednoizbovom byte zaplatíš priemerne 581 eur, 756 eur za dvojizbový byt a za trojizbák ťa bude v priemere mesačne stáť okolo 1200 eur. 

Problémom s trhom nájomného bývania nie sú len rastúce ceny, ale aj nízka ponuka voľných bytov. „Minulý rok bol naozaj extrémny. Z trhu zmizla skoro celá ponuka. Z takmer 6000 inzerátov v ponuke bytov na prenájom v Bratislave na začiatku roka 2022 sme sa postupne dostali len k 1500 inzerátom na konci roka v decembri. To bolo aj dno celej ponuky. Aktuálne čísla ponuky mierne rastú. Avšak stále nie sme ani na 50 % z ponuky zo začiatku minulého roka,“ pokračuje expert.

Zdraženie hypoték, sprísnenie kritérií na ich udelenie, ale aj nedostatok nájomných bytov v ponuke zapríčinili, že ceny výrazne narástli. Bývanie v akejkoľvek forme sa tak zaradilo medzi ďalšie položky mesačného rozpočtu, ktoré zaznamenali v medziročnom porovnaní výrazný nárast.

Domov
Zdieľať
Diskusia