Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
31. marca 2023, 15:30
Čas čítania 3:36

Slováci budú musieť platiť každý mesiac stovky eur navyše. Pozri si prepočty, čo s tvojou hypotékou urobí vyšší úrok

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Zvýšenie úrokových sadzieb na hypotékach predražilo mesačné splátky aj o stovky eur a výrazne skomplikovalo možnosť dofinancovania úveru.

Rast úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch zmenil realitný trh na Slovensku. Časy, keď si Slováci požičiavali na kúpu vlastného bývania extra výhodne, sa skončili.

Podľa riaditeľky pre úvery spoločnosti FinGO.sk Evy Šablovej sa zdražovanie hypoték v minulom roku dotklo 13 % dlžníkov a tento rok to čaká ďalších 17 %. „V roku 2024 by sa mala končiť viazanosť úroku až na 30 % hypoték. Táto skupina dlžníkov bude musieť takmer s istotou počítať s navýšením splátky o desiatky a v niektorých prípadoch až o stovky eur. Uvidíme, čo prinesie ďalšia vlna refixácií v roku 2025, ktorá čaká až 40 % dlžníkov,“ dodáva Šablová.

Drahšie hypotéky so sebou priniesli niekoľko problémov.
Drahšie hypotéky so sebou priniesli niekoľko problémov. Zdroj: Pexels/RODNAE Productions


Problém zdražovania hypoték teda na Slovensku nie je zanedbateľný. Zvyšovanie úrokových sadzieb je jedným z hlavných nástrojov, ako centrálne banky jednotlivých krajín, ako aj Európska centrálna banka (ECB) bojujú proti vysokej miere inflácie.

13. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:14 Najhorší spolubývajúci? Kvapky od semena v spoločných priestoroch, použité nohavičky v kuchyni či vyhrážanie sa smrťou Najhorší spolubývajúci? Kvapky od semena v spoločných priestoroch, použité nohavičky v kuchyni či vyhrážanie sa smrťou

Na Refresheri ti pravidelne prinášame články, v ktorých sa venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike. Vysvetľujeme, aké majú rôzne rozhodnutia vplyv na tvoj život. Aby sme to mohli robiť aj naďalej, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+, kde získaš neobmedzený prístup k exkluzívnym článkom.

Zvyšovanie úrokových sadzieb sa pritom ešte ani zďaleka neskončilo. ECB avizovala, že nás čakajú ďalšie kolá rastu úrokov.

„Keďže inflácia je v Európe stále vysoká, Európska centrálna banka si nemôže dovoliť zmeniť menovú politiku. Môžeme teda očakávať, že zvyšovanie sadzieb sa ešte neskončilo. Odhady hovoria o tom, že bude naďalej pokračovať mierny rast úrokových sadzieb, avšak výrazne pomalšie, ako to bolo vlani,“ vysvetľuje Šablová. Priestor na zlacňovanie hypoték tak s najväčšou pravdepodobnosťou v najbližšom čase nebude. 

Podľa najnovších informácií, ktoré komunikovala Národná banka Slovenska, hypotéky tento rok zdražejú opäť a úroky sa v priemere dostanú na hodnotu 4,5 %. Na tejto úrovni zostanú podľa odhadov až do roku 2025. 

Vývoj úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch.
Vývoj úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch. Zdroj: NBS

Na lepšie vysvetlenie toho, aký vplyv má zvýšenie úrokových sadzieb, sme vytvorili príkladové výpočty v niekoľkých cenových hladinách – pre hypotéky vo výške 160-tísíc, 200-tisíc aj 350-tisíc eur. S odborníčkou sme vypočítali, o koľko narastie splátka na hypotéke, keď sa zvýši úroková sadza z 0,99 % na 4,5 %. Výšky vlastných splátok si môžeš prepočítať na hypotekárnej kalkulačke.

Domov
Zdieľať
Diskusia