Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
5. apríla 2023, 7:30
Čas čítania 0:27

Toto je prvá odveta za vstup do NATO. Proruskí hackeri zaútočili na stránky fínskeho parlamentu, rozkaz vraj prišiel z Moskvy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hackerská skupina sa v minulosti podieľala na viacerých kybernetických útokoch na území USA, Veľkej Británie či Francúzska.

Webstránky fínskeho parlamentu ochromil tesne pred vstupom krajiny do NATO kybernetický útok. K ataku typu DoS (odopretie služby) sa prihlásila proruská hackerská skupina NoName057(16).

Uviedla pritom, že útok bol priamou odvetou za vstup Fínska do NATO. Hoci tvrdenie o priamej zodpovednosti zatiaľ nie je možné hodnoverne overiť, hackerská skupina sa v minulosti už podieľala na viacerých kybernetických útokoch na území USA, Veľkej Británie či Francúzska.

Útok, ktorý bol údajne vykonaný na príkaz Moskvy, nielen sťažil používanie parlamentných webstránok, mnohé podstránky sa vôbec nenačítavali a niektoré funkcie boli istý čas celkom nedostupné.

Pri útokoch DoS prichádza k úmyselnému preťaženiu služby alebo webstránky množstvom zbytočných údajov či požiadaviek, čím útočník dosiahne jej znefunkčnenie či neprístupnosť pre používateľov.

Fínsko
Zdroj: Pixabay/Joffi, Wikicommons
Domov
Zdieľať
Diskusia