Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
1. apríla 2023, 17:55
Čas čítania 0:45

Rusko oddnes predsedá Bezpečnostnej rade OSN. Keď Rusi predsedali naposledy, spustili útok na Ukrajinu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Nie je to len hanba, ale aj rana pre systém medzinárodných vzťahov založených na pravidlách,“ povedal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Od dnešného dňa preberá Rusko predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN. „Nie je to len hanba, ale aj rana pre systém medzinárodných vzťahov založených na pravidlách,“ povedal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Rusko dnes preberá predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN.
Rusko dnes preberá predsedníctvo Bezpečnostnej rady OSN.


Podobne sa vyjadril aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý ruské predsedníctvo v BR OSN označil za „zlý vtip“. Spojené štáty však uviedli, že nemajú žiadne prostriedky na to, aby ruské predsedníctvo v BR OSN zablokovali.


The Guardian pripomína, že Rusko naposledy predsedalo BR OSN vo februári 2022, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu. Vplyvná BR OSN pozostáva z 15 členov, ktorých úlohou je riešiť globálne krízy prijímaním sankcií či schvaľovaním vojenských operácií. Fakt, že jej päť stálych členov, ktorí majú právo veta a môžu tak zablokovať akúkoľvek rezolúciu, však podľa agentúry AFP odráža situáciu z čias konca druhej svetovej vojny.


Ukrajinskí predstavitelia od vypuknutia vojny poukazujú na to, že po zániku Sovietskeho zväzu a jeho rozpade na 15 nezávislých štátov získala Ruská federácie miesto v BR OSN „bez predchádzajúcej dohody“ a bez dodržania postupov stanovených Chartou OSN. Sovietskemu zväzu bol post stáleho člena BR OSN určený ako jednej z víťazných mocností v druhej svetovej vojne.

Domov
Zdieľať
Diskusia