Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. marca 2023, 18:15
Čas čítania 0:35

Na Novom Zélande zomrel vôbec prvý človek na besnotu. Úrady sa snažia upokojiť verejnosť, že ide o vzácny prípad

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ochoreniu podľahol pacient, ktorý sa nakazil v zahraničí.

Novozélandské úrady vo štvrtok uviedli, že v krajine sa po prvýkrát vyskytlo úmrtie spôsobené besnotou. Ochoreniu podľahol pacient, ktorý sa nakazil v zahraničí. Miestni predstavitelia zároveň ubezpečili, že verejnosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Novozélandské ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že lekári v dvoch nemocniciach vo Whangarei a Aucklande, kde bol pacient nakazený besnotou hospitalizovaný, prijali všetky kroky na zabránenie šíreniu nákazy.

Veľmi zriedkavý a ojedinelý prípad

„Prenos besnoty medzi ľuďmi je mimoriadne zriedkavý, takmer nikdy k nemu nedochádza, takže verejnosť sa nemusí ničoho obávať,“ uviedol rezort zdravotníctva. Dodal, že na Novom Zélande sa besnota nevyskytuje medzi ľuďmi ani medzi zvieratami a „tento ojedinelý prípad na tom nič nemení“.

Cestovatelia by si však podľa novozélandského úradu verejného zdravotníctva mali uvedomiť, že vo viacerých krajinách sveta sa besnota vyskytuje a pred vycestovaním do takýchto štátov by sa mali dať zaočkovať. Agentúra AFP pripomína, že besnota sa zvyčajne prenáša slinami alebo uhryznutím nakazeným zvieraťom.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Isaac Quesada, Matt Burke
Domov
Zdieľať
Diskusia