Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. marca 2023, 9:04
Čas čítania 0:58

Úrady varujú pred syndrómom, ktorý v aktuálnom období trápi tisícky Slovákov. Tieto triky odporúčajú, aby si ho prekonal

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Jarná únava sa prejavuje pocitom únavy, ospalosťou, ktorá môže byť prítomná aj tesne po prebudení, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosťou.

S nástupom jari sa začína u mnohých Slovákov prejavovať jarná únava, ktorá sa vo zvýšenej miere objavuje u meteosenzitívnych ľudí, osôb s nízkym tlakom alebo u seniorov. Príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny, čo trvá zvyčajne jeden až tri týždne. 

Mladý a zdravý organizmus sa zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku. „Ak príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom,“ upozornila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Anketa:
Trpíš jarnou únavou?
Áno
Nie
Áno
78 %
250 Hlasov
Nie
22 %
69 Hlasov

Pozor na teplotné a tlakové výkyvy

Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy a zmeny v trvaní slnečného svitu. Prejavuje sa pocitom únavy, ospalosťou, ktorá môže byť prítomná aj tesne po prebudení, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosťou.


„Sprievodným javom jarnej únavy je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie,“ doplnila hovorkyňa. Pomôcť prekonať ju môže napríklad každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu. Podľa Račkovej je vhodné aj ranné cvičenie, prechádzka či striedanie studenej a teplej vody v sprche.


Pred vznikom jarnej únavy chráni aj zvýšený prísun zeleniny a ovocia. „Jedálniček odporúčame obohatiť napríklad o zeleninové šaláty, zeleninové polievky, zeleninové prívarky, ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus,“ poradila Račková.

Okrem pitia čerstvých ovocných štiav odporúča aj zmesi ovocia bohatého na vitamín C. Strava by mala zároveň obsahovať celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate, ako sú napríklad pažítka, žerucha či čerstvý medvedí cesnak.

Domov
Zdieľať
Diskusia