Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
23. marca 2023, 22:20
Čas čítania 0:59

Veľké zmeny v trestoch: Za 2 promile možno dlhé roky basy, za marihuanu dostaneš oveľa miernejší trest

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela Trestného zákona sprísňuje jazdu pod vplyvom alkoholu a navrhuje alternatívne tresty pre užívateľov drog.

Vláda schválila novelu Trestného zákona, ktorá by mala zmeniť ukladanie neprimerane vysokých trestov odňatia slobody užívateľom drog a sprísniť tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Novinky zatiaľ nie sú v platnosti, schváliť ich ešte musí Národná rada SR a zatiaľ je otázne, ako sa k nim poslanci postavia. 

Po novom by Trestný zákon mohol rozlišovať medzi užívateľom a výrobcom či dílerom drog. Novela takisto upravuje trestný čin pestovania rastlín a húb obsahujúcich omamnú a psychotropnú látku.

Novela v týchto prípadoch navrhuje výraznejšie využívanie alternatívnych trestov, ktoré by mali byť viac preferované pri drogových prečinoch. Medzi tieto alternatívne tresty patrí napríklad trest povinnej práce, trest domáceho väzenia alebo podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody. 

Jazda v opitosti s tvrdými trestami

Novela zákona chce sprísniť tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. Po novom sa do zákona zavedie „stav ťažkej opitosti“, čo znamená najmenej dve promile alkoholu v krvi (0,96 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu).

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

Ak páchateľ v tomto stave spôsobí ťažkú ujmu na zdraví dvom alebo viacerým osobám, hrozí mu odňatie slobody na päť až dvanásť rokov. Ak zapríčiní smrť dvoch alebo viacerých osôb, hrozí mu odňatie slobody na sedem až pätnásť rokov, čo je o tri roky viac ako v súčasnosti.

Návrh novely Trestného zákona predložila za rezort spravodlivosti ešte v septembri minulého roka exministerka Mária Kolíková, ktorá podporuje nové nastavenie trestných činov, ako aj zameranie na alternatívne tresty. „Myslím si, že by sme mali byť ambicióznejší aj v rámci drogovej politiky, osobitne v otázke prechovávania drog, o marihuane,“ dodala.

pivo
Zdroj: Gotta Be Worth it/Pixels
Domov
Zdieľať
Diskusia