Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. marca 2023, 6:44
Čas čítania 0:41

Svetová banka vypočítala, koľko stoviek miliárd bude stáť obnova Ukrajiny. Z tejto sumy sa ti poriadne zatočí hlava

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Najviac zasiahnutými oblasťami sú bývanie, doprava a energie.

Ukrajina, ktorá sa už viac než rok bráni invázii ruskej armády, bude na obnovu a rekonštrukciu potrebovať najmenej 411 miliárd dolárov (v prepočte približne 381 miliárd eur). V stredu to oznámila Svetová banka, ktorá tento odhad vypracovala v spolupráci s vládou v Kyjeve, Európskou komisiou a OSN. 


Uvedená suma predstavuje 2,6-násobok HDP na rok 2022. Len na prioritné investície do obnovy bude Ukrajina v roku 2023 potrebovať 14 miliárd dolárov, čo si vyžiada 11 miliárd dolárov nad rámec schváleného rozpočtu.

ukrajina zbombardované mesto vojak bomba výbuch
Zdroj: TASR/AP


Vojna na Ukrajine spôsobila počas prvého roku trvania škody za minimálne 135 miliárd dolárov (v prepočte okolo 125 miliárd eur). Najviac zasiahnutými oblasťami sú bývanie (38 percent), doprava (26 percent) a energie (8 percent).


„Našimi piatimi prioritami na tento rok sú energetická infraštruktúra, bývanie, kritická infraštruktúra, ekonomika a odmínovanie,“ vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Časť rekonštrukčných prác je už podľa neho hotová. Upozornil však, že výška škôd a peniaze potrebné na obnovu nezahŕňajú údaje z Ruskom okupovaných území. HDP Ukrajiny klesol vlani o 29,2 percenta, chudoba stúpla z 5,5 percenta na 24,1 percenta.

Domov
Zdieľať
Diskusia