Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
17. marca 2023, 8:23
Čas čítania 1:03

Za elektrinu by Slováci mohli budúci rok platiť hneď niekoľkokrát viac ako dnes. Takto hrozivo vyzerá predbežný prepočet cien

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rozhodujúce obdobie na určenie referenčnej ceny elektriny bude 2. a 3. štvrťrok 2023.

Ak by slovenské domácnosti v budúcom roku za elektrinu platili trhové ceny, tak si výrazne priplatia. Súčasné trhové ceny energií sú naďalej oveľa vyššie ako zastropované ceny za dodávku elektriny a plynu pre domácnosti a mnohých zraniteľných odberateľov mimo domácností, ktoré tento rok na Slovensku platia, upozornil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Situáciu nezmenil ani značný pokles trhových cien elektriny a zemného plynu v posledných mesiacoch. Rozhodujúce obdobie pre určenie referenčnej ceny elektriny na stanovenie maximálnej ceny za dodávku elektriny na rok 2024 pre regulované subjekty bude 2. a 3. štvrťrok 2023. V praxi to znamená, že o reálnej cene elektriny pre domácnosti na budúci rok sa rozhodne až v polovici aktuálneho roka.

Maximálna regulovaná cena za dodávku elektriny bude stanovená samostatne pre domácnosti a pre zraniteľných odberateľov mimo domácností, informoval vo štvrtok ÚRSO.

Trhové ceny sú násobne vyššie

Úroveň trhových cien ročných forwardov elektriny na rok 2024 sa momentálne pohybuje v rozmedzí cca 140 – 190 eur za megawatthodinu (MWh). To je približne 2,5- až trojnásobok súčasnej ceny elektriny – komodity (61,20 eura/MWh), ktorá bola sprístupnená domácnostiam na základe všeobecno-hospodárskeho záujmu schváleného vládou SR na rok 2023.


Pri zemnom plyne je vládou zastropovaná cena za dodávku plynu pre domácnosti a vybrané skupiny zraniteľných odberateľov približne o polovicu nižšia ako úroveň trhových cien ročných forwardov zemného plynu na rok 2024 (za posledný mesiac). Tieto ceny sa pohybovali v rozmedzí od 50 do 60 eur/MWh.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Uvedené úrovne trhových cien elektriny a plynu sú zároveň nižšie ako cenové stropy stanovené vládou SR (199 eur/MWh elektrina a 99 eur/MWh plyn) na účely kompenzačných schém pre malých a stredných odberateľov energií,“ dodal ÚRSO.

peniaze, elektrina
Zdroj: Flickr/espensorvik, Unsplash/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia