Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
9. marca 2023, 12:53
Čas čítania 1:09

Príspevky dostanú len tí, ktorí ich naozaj potrebujú. Nezamestnaných Slovákov čakajú nové pravidlá pri hľadaní práce

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aktivačné práce sa zaviedli ešte v roku 2004. Majú pomáhať nezamestnaným, aby si zachovali pracovné návyky, zvýšili svoju šancu uplatniť sa na trhu práce alebo sa mohli jednoduchšie zaradiť do projektov úradov práce na zlepšenie zamestnateľnosti.

Od začiatku apríla začne platiť v oblasti aktivačných prác zásadná legislatívna zmena. Cieľom rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny je zlepšiť efektivitu a adresnosť pri používaní financií na aktivačné práce a zvýšiť motiváciu ľudí bez práce nájsť si zamestnanie.

Vo štvrtok o tom informoval dočasne poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.

„Spôsob, akým sú aktivačné príspevky upravené v legislatíve, a fakt, že ich upravujú dva zákony, vytvára priestor na vytvorenie začarovaného paragrafového kruhu, ktorý má negatívny dosah na nezamestnaných aj na štátny rozpočet. Jednoducho povedané, nezamestnaní môžu dookola preskakovať medzi dvoma paragrafmi celé roky tak, že reálne zostávajú bez stabilného zamestnania, dostávajú však aktivačný príspevok,“ uviedol minister.

Krajniak sa tak rozhodol na základe zistení z praxe s tým, že chcú zlepšiť skutočnú pomoc pre nezamestnaných a podporovať ľudí v nachádzaní stabilnej práce s pravidelným príjmom. Dodal, že rezort práce už má pripravenú náhradu za končiaci spôsob vyplácania aktivačných príspevkov.

Odkedy budú tieto zmeny platné?

Od apríla nadobudne účinnosť novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Kľúčovou zmenou je ukončenie jedného zo spôsobov, akým štát vypláca príspevok nezamestnaným za vykonávanie aktivačných prác. Na základe tohto ustanovenia sa poskytuje príspevok ľuďom bez práce, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi a ktorí vykonávajú menšie obecné služby alebo dobrovoľnícku činnosť v rozsahu aspoň 64 hodín mesačne.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Aktivačné práce sa zaviedli ešte v roku 2004. Majú pomáhať nezamestnaným, aby si zachovali pracovné návyky, zvýšili svoju šancu uplatniť sa na trhu práce alebo sa mohli jednoduchšie zaradiť do projektov úradov práce na zlepšenie zamestnateľnosti.

Takéto práce majú spravidla podobu jednoduchých prác, ktoré vykonáva nezamestnaný pre obec, za čo sa mu vypláca aktivačný príspevok. Okrem spomínaného zákona o pomoci v hmotnej núdzi upravuje vyplácanie príspevkov aj zákon o službách zamestnanosti, spresnili predstavitelia MPSVR.

Milan Krajniak.
Milan Krajniak. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia