Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
9. marca 2023, 7:37
Čas čítania 0:45

Desaťtisícom Slovákov pribudne od nového roka viac peňazí v peňaženkách vďaka novému zákonu. Pozri si, či si jedným z nich

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zverejnilo jednoduchý prehľad navýšenia viacerých príspevkov. Prilepšíš si o desiatky eur.

Slováci si vďaka schválenej novele zákona, ktorá zvýši hodnotu životného minima, prilepšia pri poberaní viacerých finančných príspevkov od štátu. Nárast sa premietne do všetkých dávok, ktoré sa na životné minimum viažu.

Nárok na dávku v hmotnej núdzi majú domácnosti, v ktorých príjem členov nedosahuje sumy životného minima. U prvej plnoletej fyzickej osoby to bude hranica 264,20 eura. 

„Od životného minima sa odvíjajú napríklad dávky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok sa oproti roku 2023, keď jeho výška predstavuje 412,60 eura, zvýši o 52,40 eura, čo predstavuje sumu celkom 465 eur,“ uvádza ministerstvo.

O koľko si po novom prilepšíš?

Zákon taktiež ustanovuje, že sa tehotenské nebude považovať za príjem, ktorý sa vypočítava na základe životného minima. Rovnako to platí v prípade príspevku zo systému pomoci v hmotnej núdzi. Od 1. mája zároveň začnú úrady vyplácať dotácie na stravu pre žiakov posledných ročníkov materských škôl a všetkým žiakom základných škôl. 

Po novom sa od 1. januára 2024 zvýšia tieto príspevky takto:

Zvýšenie príspevkov.Zvýšenie príspevkov.Zvýšenie príspevkov.Zvýšenie príspevkov.
Zobraziť galériu
(8)

O príspevky musia jednotlivci požiadať na úrade práce. Kontakt a úradné hodiny si môžeš vyhľadať na tomto odkaze. Kompletný prehľad zvýšenia príspevkov a viac informácií o nich nájdeš na oficiálnej internetovej stránke ministerstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia