Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. marca 2023, 13:05
Čas čítania 1:00

Štát začne Slovákom mesačne vyplácať o desiatky eur viac ako doteraz. Pozri, o koľko si môžeš prilepšiť za nových podmienok

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Zvýšenie životného minima ovplyvní množstvo príspevkov a dávok.

Národná rada Slovenskej republiky schválila novú zmenu v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Hlavným dôvodom je efektívnejšie a rýchlejšie poskytovanie finančných príspevkov pre ľudí v ťažkej životnej situácii, informuje denník Pravda.

Zmeny majú zároveň pomôcť a motivovať príjemcov dávok, aby sa z nich postupne dokázali vymaniť.

Novela zákona takisto upravuje valorizačný mechanizmus životného minima, čo sa odrazí napríklad na výške dôchodkov, ale aj ďalších príspevkov, ktoré sú s ním spojené. Výpočet životného minima bude po novom adresnejšie odzrkadľovať reálnu hodnotu zvyšujúcich sa nákladov nízkorozpočtových domácností.

Zvýši sa životné minimum, ale aj rodičovský príspevok

Denník Pravda dodáva, že predpokladaná úroveň rastu môže predstavovať približne 13 percent oproti pôvodným 9,5 percenta. Životné minimum fyzickej osoby by sa tak malo zvýšiť z 234 eur na 264,20 eura, čo je rozdiel viac ako 30 eur. Od minimálnej hranice príjmov Slovákov sa odvíjajú viaceré príspevky. Zvýšiť by sa tak mali dávky v hmotnej núdzi, ale aj rodičovský príspevok o viac ako 52 eur.

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Zmeny v zákone sú spojené aj s príspevkom na stravovanie pre deti. Plošné poskytovanie dotácie na stravu sa začne od 1. mája 2023. Pri splnení podmienok bude tento príspevok vyplácaný rodičom detí základných škôl a posledného ročníka materských škôl.

Novela zákona zároveň zavádza, že tehotenský príspevok pre účely zákona o životnom minime viac nebude považovaný za príjem. Vylučuje aj osobitný príspevok zo systému pomoci v hmotnej núdzi, no na druhej strane zväčšuje možnosti poskytovania tohto príspevku.

Všetky uvedené zmeny v zákone o pomoci v hmotnej núdzi budú účinné od 1. apríla 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia