Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. marca 2023, 9:35
Čas čítania 0:31

Nové zistenia, ktoré zaskočili svet. Pápež Ján Pavol II. vraj celý čas vedel o sexuálnom zneužívaní detí kňazmi, tvrdí reportáž

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pápež počas pôsobenia v Poľsku problémových kňazov údajne iba presunul do iných diecéz.

Zosnulý pápež Ján Pavol II. údajne vedel o sexuálnom zneužívaní detí v poľskej cirkvi ešte predtým, ako nastúpil do najvyššieho cirkevného úradu. Niektoré prípady vraj pomáhal aj zakryť, naznačuje reportáž Franciszkańska 3 z dokumentárnej série Bielmo, odvysielaná v poľskej televízii TVN24.

S informáciami o Jánovi Pavlovi II. prišiel vyšetrovateľ Marcin Gutowski, ktorý sa rozprával s bývalými zamestnancami cirkvi, ale aj obeťami sexuálneho zneužívania kňazov a ich rodinami. Dokumenty a výpovede, ktoré Gutowski získal, naznačujú, že Ján Pavol II. „chránil predovšetkým inštitúciu, nie obete“.

Jeden zo zdrojov vyšetrovateľa tvrdí, že mu Ján Pavol II. ešte v roku 1973 povedal o sexuálnom zneužívaní zo strany kňaza. Chcel vraj, aby prípad nikdy nikto nenahlásil, a údajne tvrdil, že sa „o to postará“. Duchovných vo viacerých prípadoch sexuálneho zneužívania, o ktorých údajne vedel, iba preložil do inej diecézy.

Domov
Zdieľať
Diskusia