Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. marca 2023, 10:15
Čas čítania 0:36

Moskovčanka poslala peniaze Ukrajine. Pri úteku z Ruska ju zatkli, obvinili z vlastizrady a hrozí jej 20 rokov väzenia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa ľudskoprávnych aktivistov ide o prvý známy prípad, keď sa finančná pomoc Ukrajine stala dôvodom na začatie konania o vlastizrade.

Ruská Federálna bezpečnostná služba zadržala Moskovčanku, ktorá je podozrivá z vlastizrady. Dopustila sa jej zaslaním finančnej pomoci ukrajinskej armáde. Moskovský súd nariadil vziať podozrivú na dva mesiace do vyšetrovacej väzby. Na základe správ ruských tlačových agentúr o tom v sobotu informovala stanica Rádio Sloboda.


Podľa ľudskoprávnych aktivistov ide o prvý známy prípad, keď sa finančná pomoc Ukrajine stala dôvodom na začatie konania o vlastizrade. Žene hrozí až 20 rokov väzenia. Jej meno a ďalšie podrobnosti neboli zverejnené. FSB dodala, že Moskovčanka bola zadržaná pri pokuse odcestovať z Ruska.

V Rusku sa minulý rok odohrali masové protesty proti vláde.
V Rusku sa minulý rok odohrali masové protesty proti vláde. Zdroj: Getty Images


Už niekoľko dní po vpáde ruskej armády na Ukrajinu ruská generálna prokuratúra varovala, že poskytovanie finančnej, logistickej, poradenskej alebo inej pomoci cudziemu štátu alebo organizácii zameranej proti bezpečnosti Ruskej federácie môže byť trestné podľa článku trestného zákonníka o vlastizrade.


Prípady podľa článku trestného zákonníka o vlastizrade sa spravidla začínajú vyšetrovať po tom, ako sa informácie, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva, dostanú do inej krajiny, uviedla RFE/RL.

Domov
Zdieľať
Diskusia