Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. marca 2023, 15:29
Čas čítania 0:43

Tisícky Slovákov si nájdu poštu od finančnej správy. Upozornia vás na dôležitú povinnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Finančná správa sa zameria na nehnuteľnosti, pri ktorých došlo v rozmedzí piatich rokov minimálne k dvom zmenám majiteľov.

Finančná správa začne čoskoro ľuďom rozposielať listy, ktorými chce podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností. V schránke si ich nájde až 7 315 Slovákov, ktorých správa upozorní na povinnosť podať daňové priznanie, konkrétne zaplatiť daň z príjmu z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti.


Podľa hovorkyne daniarov Martiny Rybanskej sa to týka daňovníkov, ktorí predali napríklad rodinný dom, chatu, garáž alebo byt do piatich rokov od ich nadobudnutia. „Finančná správa túto preventívnu akciu spúšťa už tretíkrát, keďže predošlé priniesli do štátneho rozpočtu 13,6 milióna eur.“ 


Finančná správa list pošle vybraným daňovým subjektom, ktorým podľa informácií z katastra nehnuteľností SR mohla vzniknúť daňová povinnosť. Zameria sa najmä na nehnuteľnosti, pri ktorých došlo v rozmedzí piatich rokov minimálne k dvom zmenám majiteľov.


Finančná správa zároveň informuje, že v určitých prípadoch môže byť príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti oslobodený od dane. Vtedy nevzniká povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň.


„Daňové priznanie môžu daňovníci podať do konca marca tohto roka osobne na príslušnom daňovom úrade, poštou na ľubovoľnej pobočke alebo elektronicky, ak majú vytvorený autorizovaný prístup na portál finančnej správy. E-formulár je zverejnený na portáli finančnej správy,“ dodala Rybanská.

Domov
Zdieľať
Diskusia