Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. marca 2023, 11:01
Čas čítania 0:59

USA dodajú Taiwanu muníciu pre stíhačky F-16 za vyše 600 miliónov dolárov. Na Čínu chcú uvaliť s podporou ďalších krajín sankcie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko prevažne malých štátov.

Spojené štáty predajú Taiwanu muníciu pre stíhačky F-16 v hodnote 619 miliónov dolárov, oznámilo v stredu americké ministerstvo obrany. Tento krok pravdepodobne ešte viac prehĺbi napätie vo vzťahoch medzi USA a Čínou.

Schválený balík zahŕňa 100 riadených striel vzduch – zem typu AGM-88 HARM, 200 rakiet vzduch – vzduch stredného doletu AIM-120C-8 AMRAAM, odpaľovacie zariadenia a rakety s cvičnými hlavicami, spresnil Pentagón.

Avizovaná dodávka munície má posilniť „schopnosti Taiwanu pri zabezpečovaní obrany svojho vzdušného priestoru, regionálnej bezpečnosti a interoperability so Spojenými štátmi“, dodal americký rezort obrany.

Taiwan má od roku 1949 vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko prevažne malých štátov. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu na ostrove.

Americké ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že predaj munície Taiwanu je v súlade s politikou jednej Číny, ktorú uznáva aj Washington, ako aj s americkými snahami o udržanie stability v regióne.

USA chcú na Čínu uvaliť sankcie

V noci na štvrtok Spojené štáty uviedli, že diskutujú so spojencami o možných sankciách voči Číne, ak Peking poskytne Rusku vojenskú podporu vo vojne na Ukrajine. Cieľom konzultácií, ktoré sú zatiaľ v predbežnom štádiu, je získať podporu viacerých krajín – najmä tých zo skupiny G7 – s cieľom koordinovať podporu pre prípadné reštrikcie voči Pekingu.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Nateraz nie je jasné, aké konkrétne sankcie Washington navrhne. Americké ministerstvo financií, ktoré má v portfóliu uvaľovanie sankcií, sa k záležitosti odmietlo vyjadriť.

USA chcú Taiwanu poslať muníciu v hodnote 600 miliónov dolárov.
USA chcú Taiwanu poslať muníciu v hodnote 600 miliónov dolárov. Zdroj: Wiki Commons/White House, Ank Kumar
Domov
Zdieľať
Diskusia