Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
28. februára 2023 o 17:55
Čas čítania 1:11

Týmto spôsobom môžu Slováci už v marci ušetriť stovky eur na odvodoch. Daňové priznanie dokážeš využiť vo svoj prospech

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mnohým ľuďom sa podanie daňového priznania oplatí odložiť.

Slovenskí živnostníci a samostatne zárobkovo činné osoby môžu odsunutím daňového priznania ušetriť niekoľko stoviek eur.

Stačí, ak do 31. marca daňovému úradu oznámia, že si lehotu na podanie daňového priznania za rok 2022 predlžujú maximálne o tri mesiace. Ak si mal za ostatný rok príjmy aj zo zahraničia, túto lehotu si môžeš predĺžiť až o pol roka.

Portál Podnikam.sk vysvetľuje, že takýto odklad povinnosti podania daňového priznania automaticky spôsobuje prípadný pokles alebo nárast odvodov na sociálne poistenie, respektíve vznik alebo zánik povinnosti platiť sociálne odvody z 1. júla na 1. október. Odklad sa však neoplatí urobiť každému, kto nad ním rozmýšľa.

Odkladať sa neoplatí vždy

Odloženie povinnosti podania daňového priznania z marca na koniec apríla, mája alebo júna sa neoplatí živnostníkom, ktoré platia do Sociálnej poisťovne vyššie ako minimálne odvody a vlani zarobili menej ako v roku 2021. 

Odklad sa neoplatí ani SZČO, ktorí dnes už platia sociálne odvody a za minulý rok zarobili v hrubom menej ako 7 266 eur. Ak bol ich hrubý príjem pod touto hranicou, zaniká im totiž povinnosť platiť sociálne odvody.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Ak podajú daňové priznanie do konca marca, povinnosť platiť sociálne odvody im zanikne už k 1. júlu tohto roka a sociálne odvody tak naposledy zaplatia za jún.

Ak si však odložia podanie daňového priznania na koniec apríla, mája alebo júna, povinnosť platiť sociálne odvody im zanikne až k 1. októbru tohto roka a sociálne odvody budú musieť zaplatiť aj za júl, august a september.

Požiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania je možné špeciálnym tlačivom, ktoré nájdeš na webe Finančnej správy SR. Ak so štátom komunikuješ elektronicky, môžeš tak urobiť aj cez portál finančnej správy v klientskej zóne cez katalóg formulárov. Ak daňové priznanie nepodáš a ani nepožiadaš o jeho odklad, priprav sa na pokutu vo výške 30 až 16 000 eur.
Domov
Zdieľať
Diskusia