Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič TASR
25. februára 2023, 17:39
Čas čítania 0:42

Rusi prestali dodávať ropu do Poľska. Severná vetva ropovodu Družba však nie je kľúčová, upokojuje spoločnosť Orlen

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Rusi prestali dodávať ropu do Poľska. Severná vetva ropovodu Družba však nie je kľúčová, upokojuje spoločnosť Orlen
Zdroj: Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jacob Ford/Odessa American via AP

Dovoz ruskej ropy ropovodom Družba má výnimku zo sankcií, ktoré Európska únia uvalila na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu.

Poľská petrochemická spoločnosť PKN Orlen v sobotu oznámila, že prestala dostávať ruskú ropu cez ropovod Družba. Zdôraznila, že zákazníkov to neovplyvní, keďže dosiaľ jej zabezpečoval len desať percent potrieb tejto suroviny.

„Dodávky prostredníctvom ropovodu Družba do Poľska ruská strana zastavila,“ uviedla poľská firma v stanovisku pre AFP s tým, že všetky dodávky ropy teraz bude dostávať po mori.

Riaditeľ PKN Orlen Daniel Obajtek na Twitteri v sobotu napísal, že jeho spoločnosť je na zastavenie dodávok z Ruska pripravená. „Z Ruska prichádzalo len desať percent ropy a my ju nahradíme ropou z iných zdrojov,“ doplnil.

Poľsko vlani deklarovalo „radikálny plán“ zastavenia všetkého dovozu ruskej ropy do konca roku 2022. Štátny tajomník ministerstva štátneho majetku Maciej Malecki však parlament informoval o stále platnej zmluve s ruskou firmou Tatnefť. V prípade vypovedania tohto kontraktu by podľa neho musela Varšava platiť kompenzačné poplatky.

Dovoz ruskej ropy ropovodom Družba má výnimku zo sankcií, ktoré Európska únia uvalila na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu. Severná vetva tohto ropovodu vedie cez Bielorusko do Poľska a Nemecka, južná vetva cez Ukrajinu na Slovensko, do Česka a Maďarska.

Domov
Zdieľať
Diskusia