Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
20. februára 2023, 20:55
Čas čítania 0:31

EÚ opäť udrie na Rusov sankciami. Zamerajú sa na banky, Kremľu skomplikujú financovanie vojny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ďalší sankčný balík by mal zastaviť obchodné toky v objeme 11 miliárd eur. Európska komisia si od neho sľubuje, že Rusku sťaží financovanie vojny na Ukrajine aj výrobu zbraní.

Členské krajiny Európskej únie zrejme schvália desiaty balík sankcií proti Rusku už v najbližších hodinách. Vyhlásil to v pondelok pred novinármi šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.


„Schválený bude v najbližších hodinách. Určite to bude pred 24. (februárom),“ povedal Borrell v súvislosti s nadchádzajúcim výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.


Desiaty sankčný balík by mal zastaviť obchodné toky v objeme 11 miliárd eur. Európska komisia si od neho sľubuje, že Rusku sťaží financovanie vojny na Ukrajine aj výrobu zbraní. Zameraný je na štyri ruské banky, dovoz niektorých tovarov z Ruska vrátane gumy a vývoz do Ruska, ktorý zahŕňa napríklad ťažké vozidlá.


Postihnúť má aj predstaviteľov Iránskych revolučných gárd, ktoré dodávajú Rusku útočné drony, a má tiež obmedziť predaj údajov z európskych satelitov Číne.
Balík však ešte musia jednomyseľne schváliť členské štáty EÚ.

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell (vľavo) a šéf írskej diplomacie Micheal Martin (vpravo).
Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell (vľavo) a šéf írskej diplomacie Micheal Martin (vpravo). Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia