Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2023, 19:55
Čas čítania 1:03
Eduard Starkbauer

Priemerná dĺžka stoporeného penisu sa za 80 rokov zväčšila až o 24 percent. Klesol však počet spermií aj hladiny testosterónu

ZAHRANIČIE SEXUALITA SPRÁVY ZO SVETA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Kým v roku 1942 meral priemerný stoporený penis 12,19 centimetra, dnes dosahuje dĺžku 15,24 centimetra.

Americkí vedci z univerzít Stanford a Emory sú, rovnako ako ich kolegovia z Talianska, zmätení z nevysvetliteľného nárastu priemernej dĺžky penisu v erekcii. Od roku 1942 do roku 2021 malo mužské prirodzenie podľa údajov z 75 rôznych výskumov narásť až o 24 percent. Kým pred 80 rokmi meral podľa the Vice priemerný stoporený penis 12,19 centimetra, dnes dosahuje dĺžku 15, 24 centimetra. Vedci trend dokázali na skúmaní širokej vzorky 55 761 penisov.

Stanfordská práca zistila najmä „zvýšenie priemernej dĺžky vzpriameného penisu u mužov od roku 1992 do roku 2021“, ktoré platilo „v niekoľkých geografických oblastiach a populáciách subjektov“.

Hoci si vedci nie sú istí dôvodom tohto nárastu, majú niekoľko teórií. Predpokladajú, že existujú globálne environmentálne príčiny, ktoré môžu súvisieť aj s tým, že chlapci prechádzajú pubertou oveľa skôr ako kedysi. Naznačujú aj to, že k zväčšovaniu penisu prispieva aj „sedavý životný štýl“, ktorý vedie k hormonálnym zmenám.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Jeden z hlavných autorov štúdie Michael Eisenberg priznáva, že takéto výsledky neočakával, a špekuluje, že na vine môže byť expozícia chemikáliám v pesticídoch či hygienických výrobkoch. „Nárast nastal v relatívne krátkom čase. Každá celková zmena vo vývoji je znepokojujúca, pretože náš reprodukčný systém je jednou z najdôležitejších častí ľudskej biológie. Ak vidíme túto rýchlu zmenu, znamená to, že sa s našimi telami deje niečo veľké. Mali by sme sa pokúsiť potvrdiť tieto zistenia, a ak sa potvrdia, musíme určiť príčinu týchto zmien.“

Výskumníci pri publikácii výsledkov súčasne upozorňujú, že došlo k celosvetovému poklesu počtu spermií aj hladiny testosterónu. Konštatujú aj nárast prípadov testikulárnych nádorov.

Domov
Zdieľať
Diskusia