Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. februára 2023 o 12:44
Čas čítania 0:56

Zuzana Čaputová vyzýva k zastaveniu chaosu a zmene termínu volieb na jún. Naďalej zvažuje aj vymenovanie úradníckej vlády

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čím skôr budú predčasné voľby, tým lepšie pre krajinu, hovorí.

Prezidentka Zuzana Čaputová v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko potvrdila, že si želá skorší termín predčasných volieb. Lídri strán podľa nej zle interpretujú jej januárový výrok.

Júnový termín považujem naďalej pre krajinu za lepší, keďže poverená vláda má limitované právomoci a v parlamente vládne chaos. O ďaľšom postupe už hovorila s Eduardom Hegerom, Richardom Sulíkom aj Borisom Kollárom, situácia je však podľa nej mimoriadne dynamická.

Zuzana Čaputová vyvrátila obvinenie Igora Matoviča, že sama navrhla septembrový termín. „Je to absurdné, nebolo to tak,“ hovorí a dodáva, že termín v prvom polroku preferovala vždy a svoj názor nezmenila. „Na júnovom termíne som trvala aj v januárovom vyhlásení, septembrový termín som pripustila. Myslím si, že len vďaka tomu predčasné voľby v tomto roku máme, lebo na to bola viazaná zmena ústavy.“

Dohoda zmeny termínu na september je dnes podľa prezidentky výsostne na poslancoch, ktorí môžu preformátovať tú pôvodnú. „Je to iba na nich, dohodu môžu stále zmeniť,“ odkázala im hlava štátu.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Prezidentka je naďalej pripravená vymenovať úradnícku vládu, avšak len v prípade, ak tá súčasne poverená závažne zlyhá v oblastiach, ktoré prezidentka aj „teraz veľmi prísne sleduje“.

Inštitút úradníckej vlády podľa hlavy štátu nemôže slúžiť ako „páka na donútenie poslancov dohodnúť sa na inom teréne“. Vláda nestranných špičkových odborníkov podľa Čaputovej nesmie byť nástrojom na nútenie poslancov k dohode. Dodala, že sa obáva, že aj v prípade jej vymenovania by jej parlament nevyhlásil dôveru a „hádzal polená pod nohy“.

Domov
Zdieľať
Diskusia