Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová TASR
14. februára 2023, 19:55
Čas čítania 1:24

Putinovi v Rusku vybudovali sieť tajných železničných tratí. Vozí sa špeciálnym obrneným vlakom, lebo sa bojí o bezpečnosť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin začal vlakom dávať prednosť pred lietadlami, aby sa vyhol možnému sledovaniu svojich letov.

Ruský prezident Vladimir Putin využíva na svoje oficiálne cesty špeciálne postavený obrnený vlak a v blízkosti jeho rezidencií bola dokonca vybudovaná tajná železničná sieť, tvrdia novinári z investigatívneho portálu Projekt.


Jedna takáto tajná železničná stanica a niekoľko železničných tratí bolo vybudovaných aj na území národného parku Valdaj v Novgorodskej oblasti na severozápade Ruska. Nachádza sa v blízkosti oficiálnej prezidentskej rezidencie, kde Putin zvykne tráviť veľa času, uviedol portál Projekt.


Stanica, ktorú objavili novinári na jeseň minulého roka, má pristávaciu plochu pre vrtuľníky a je prísne strážená. Stanica i trate boli zrejme vybudované v roku 2019.


V správe Projektu, ktorá obsahuje aj satelitné fotografie, sa uvádza, že ďalšia takáto železničná stanica bola postavená v roku 2015 v mestečku Novo-Ogariovo pri Moskve. Objekt sa nachádza vo vzdialenosti asi 400 metrov od Putinovej tamojšej vidieckej rezidencie.

Pri každej Putinovej rezidencii

Ďalšie špeciálne železničné nástupište a trať, ktoré sú oddelené od ostatných železničných tratí vysokým plotom, boli postavené v roku 2017 neďaleko Putinovej letnej rezidencie Bočarov ručej v čiernomorskom letovisku Soči, uvádza sa v správe investigatívnych novinárov.


Stanica RFE/RL dodala, že s podobným zistením prišiel v pondelok aj ďalší tím investigatívnych novinárov zo skupiny Dosie, ktorý takisto uvádza, že Putin uprednostňuje cestovanie vlakom – a to vlakovou súpravou vyrobenou špeciálne preňho v roku 2015.


Vlak je obrnený, ťahajú ho preto až tri lokomotívy. Putin ho začal vo veľkej miere používať v druhej polovici roka 2021, keď sa ruské jednotky začali pripravovať na inváziu na Ukrajinu.


Podľa portálu Dosie Putin začal vlakom dávať pred lietadlami prednosť, aby sa vyhol možnému sledovaniu svojich letov. Pohyb vlaku je totiž oveľa ťažšie monitorovať, aj keď jeho presuny zjavne sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.


Tejto téme sa v pondelok venoval aj ruský spravodajský portál SOTA, keď napísal, že získal informácie o rekonštrukcii nepoužívanej železničnej stanice v Moskve, ktorá údajne slúži potrebám Putina a ďalších najvyšších predstaviteľov.


V správe SOTA sa podľa RFE/RL uvádza, že železničná stanica bola zrekonštruovaná niekoľko týždňov predtým, ako Rusko koncom februára 2022 začalo svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia