Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
9. februára 2023 o 10:36
Čas čítania 0:51

Slovenskí študenti sa sťažujú, že im je v triedach zima. Boja sa, že aj preto nezmaturujú, a chcú stretnutie s ministrom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Teplota v triedach sa pohybuje pri hranici 16 stupňov. Podľa študentov to nie sú vhodné podmienky na štúdium.

Zástupcovia Aliancie stredoškolákov sa chcú stretnúť s dočasne povereným ministrom školstva Jánom Horeckým. Rozprávať sa plánujú o energetickej kríze, ale aj chaose okolo maturitnej skúšky. Ministerstvo stretnutie potvrdilo, so študentmi sa Horecký stretne 14. februára. 

„Študenti majú obavy týkajúce sa kvality výučby, keďže mnohé školy zaviedli úsporné opatrenia súvisiace so šetrením financií. Teplota v triedach sa nie v ojedinelých prípadoch pohybuje pri hranici 16 stupňov. Nemusíme ani uvažovať, či sú takéto podmienky vhodné na štúdium. Prirodzene z toho pramení aj zvýšená chorobnosť, čiže nižšia dochádzka a podobne,“ uviedol prezident Aliancie stredoškolákov Viliam Dominik Ďuraš. Poznamenal, že vidia a chápu, že ministerstvo má snahu nájsť riešenie, to však prichádza neskoro.

maturita, maturanti, škola
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Chaos okolo maturít

Študentov trápi aj situácia okolo vyhlášky o strednej škole, ktorá bola zverejnená ešte v lete 2022. Podľa nej je povinnosťou školy zverejniť sedem dní pred termínom konania ústnej časti maturitnej skúšky maturitné zadania ústnej formy internej časti maturitnej skúšky pripravené príslušnou predmetovou komisiou.

12. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 7:42 Stužková v roku 2024 vyjde aj na 10 000 eur. Spestrením je výzdoba v štýle Y2K aj klasická fotobúdka (ANKETA) Stužková v roku 2024 vyjde aj na 10 000 eur. Spestrením je výzdoba v štýle Y2K aj klasická fotobúdka (ANKETA)

„Súčasné vedenie ministerstva však v decembri minulého roka vydalo usmernenie vyhlášky, ktorým zneistilo školy, študentov aj verejnosť. Študenti a učitelia škôl sú v dôsledku tejto zmeny usmernenia zmätení a znepokojení,“ konštatuje Ďuraš.

Tvrdí, že na upokojenie a objasnenie situácie je potrebné, aby ministerstvo zaujalo jednotné a jednoznačné stanovisko, ktorého znenie bude jasné maturantom a zabezpečí rovnaký prístup na všetkých školách.

Domov
Zdieľať
Diskusia