Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. februára 2023, 19:30
Čas čítania 1:00

Karas prichádza s bičom na opitých vodičov. Čaká ich expresné väzenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dočasný minister spravodlivosti Viliam Karas hovorí, že máme šancu modernizovať slovenskú trestnú politiku.

Navrhovaná novela Trestného zákona by mala priniesť viac spravodlivosti a lepšie využívanie moderných európskych nástrojov trestného práva. Dôraz kladie okrem iného na restoratívnu justíciu, ukladanie alternatívnych trestov, odlíšenie dílerov od užívateľov drog či na harmonizáciu trestných sadzieb.

V utorok o tom informoval dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas spolu s tímom expertov. Do prípravy legislatívy bolo zapojených vyše 110 odborníkov. Novelu musí najskôr odobriť vláda a potom aj Národná rada SR.

„Vďaka dobrej spolupráci sa nám podarilo dosiahnuť kompromis naprieč celou odbornou komunitou. Dnes tak stojíme pred historickou šancou modernizovať slovenskú trestnú politiku a posunúť ju viac smerom k jej európskym základom,“ povedal Karas.

Legislatívny návrh má viac ako 440 novelizačných bodov a upravuje sa ním aj niekoľko ďalších zákonov.


Vlani podľa ministerstva odhalili policajti vyše 10 000 vodičov, ktorí viedli motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu. Takmer polovica z nich mala viac ako jedno promile. Aj preto sa navrhujú dva varianty, keď bude možné zaviesť nový inštitút krátkodobého trestu odňatia slobody. „Pri prvom bude možné páchateľovi uložiť krátkodobý trest odňatia slobody v trvaní od dvoch do štyroch týždňov. Pri druhej možnosti súd uloží trojmesačný trest odňatia slobody, ktorého povinnou súčasťou bude špeciálny resocializačný program,“ spresnili z ministerstva.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V rámci drogovej trestnej činnosti sa legislatíva zameriava na odlíšenie dílerov od užívateľov drog. Pri nepatrnom množstve drogy pre vlastnú potrebu bude možné vec riešiť v priestupkovom konaní. Cieľom je tiež, aby prvý raz trestaní páchatelia boli v inej pozícii ako recidivisti. „Naďalej trváme na prísnom postihu obchodníkov s drogami,“ zdôraznil Jozef Čentéš z poradného kolégia ministra spravodlivosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia