Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
5. februára 2023, 10:21
Čas čítania 1:05

VIDEO: Turisti v Tatrách sa pre silný vietor nevedeli ani pohnúť. Na Slovensku vyhlásili 107 mimoriadnych situácií

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najviac mimoriadnych situácií vyhlásili v Žilinskom kraji.

Horská záchranná služba upozornila, že pohyb je pre peších turistov vo viacerých dolinách nemožný. Konkrétne v Doline Kežmarskej Bielej vody či Doline Zeleného plesa smerom na Chatu pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách.

HZS zverejnila aj video dvoch turistov, ktorí sa pre silný vietor nedokážu pohnúť. „Rovnaká situácia je aj vo viacerých dolinách v horských oblastiach. Vzhľadom na množstvo napadnutého snehu a silný vietor neodporúčame výstupy na vysokohorské chaty,“ napísala HZS.

Počas soboty pre intenzívne sneženie a silný vietor vyhlásili až 107 mimoriadnych situácií. Eviduje to Centrálne monitorovacie stredisko sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR. V Žilinskom kraji je vyhlásených 99 mimoriadnych situácií a v Prešovskom osem.

„Obce situáciu zvládajú svojimi silami a prostriedkami. Na nasadenie civilnej ochrany alebo ťažkej techniky zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru neboli vznesené žiadne požiadavky,“ priblížilo tlačové oddelenie. Dodalo, že odvolaná bola mimoriadna situácia v Bytči. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prešovský kraj navyše hlási, že pre kalamitu museli hasiči za posledných 24 hodín zasahovať až 34-krát. V sobotu pomáhali hasiči pri dvoch hromadných dopravných nehodách na podtatranskej diaľnici D1. Najprv sa podľa operačného dôstojníka krátko po 9. hodine zrazili dva sypače, jeden autobus a päť osobných áut v smere na Prešov.

Zapadnuté auto počas sneženia v Starých Horách pri Banskej Bystrici 3. februára 2023.
Zapadnuté auto počas sneženia v Starých Horách pri Banskej Bystrici 3. februára 2023. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

„Došlo tam k zraneniu siedmich osôb a diaľnica bola v oboch smeroch uzavretá. Zasahujúci príslušníci zo staníc v Poprade a vo Vysokých Tatrách zabezpečili havarované vozidlá proti požiaru a asistovali polícii,“ uviedol operačný dôstojník.

Následne zasahovali pri nehode šiestich áut, ktorá sa stala krátko pred poludním pri Spišskom Štvrtku, tam sa zranili traja ľudia. Pri udalostiach zasahovalo 36 príslušníkov. V súvislosti s doznievajúcou kalamitou majú za sebou hasiči z Prešovského kraja aj rušnú noc. Pre poveternostnú situáciu zasahovali 22-krát.

Domov
Zdieľať
Diskusia