Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
1. februára 2023, 16:02
Čas čítania 1:50

Súcitili by Slováci s rodinou zosnulej Terézie, aj keby bola mladý Róm? (Komentár)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od konca januára hľadaná Terézia je, žiaľ, po smrti. Aj jej prípad však poukazuje na to, v čom ako spoločnosť zlyhávame.

Mladá Terézia je po smrti a ľudia z celého Slovenska myslia na jej rodinu. O prípade nezvestného dievčaťa počul azda každý, kto bol za posledných pár dní na internete.

O hľadanej žene písali na Slovensku viaceré médiá a používatelia na sociálnych sieťach hromadne interagovali pri všetkých aktuálnych správach týkajúcich sa jej zmiznutia. Väčšina sa zhodovala na tom, že dievča bolo mladé, krásne, a priali rodine, aby ju čím skôr našli. Obdobné prejavy podpory nasledovali aj potom, ako Dunaj vyplavil telo nebohej.

Facebook
Zdroj: Facebook
Facebook
Zdroj: Facebook

Na Slovensku polícia každoročne pátra po stovkách ľudí. Prierez najnovšími prípadmi nájdeš napríklad na webe Pátranie.sk. Je pochopiteľné, že spoločnosť nejaví rovnaký záujem o všetky prípady. To by nebolo možné. Problém však je, ako reagujeme na osoby, ktoré nespĺňajú náš ideál krásy alebo nám prekážajú z rôznych dôvodov, medzi ktoré môžeme rátať aj rasové.

Jednoducho povedané, záujem ľudí o konkrétneho jedinca a reakcie na pátraciu akciu sa často líšia aj v tom, ako daný človek vyzerá. Príkladov na Facebooku by sme našli skutočne veľa, no formulka sa pravidelne opakuje. 

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 4:05 Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli Harrison Graham, muž s tromi osobnosťami: vraždil a potom mal styk s mŕtvolami, spával s telami v posteli

Pozitívne reakcie vyvolávajú často mladé ženy svetlej pleti. O to viac, ak ich spoločnosť vníma ako atraktívne. Nezáujem, výsmech a uštipačné poznámky prevažujú najmä u hľadaných osôb inej ako svetlej pleti a u ľudí, ktorí nespĺňajú stanovený ideál krásy.

Zatiaľ čo žena na prvom obrázku dostala od používateľov prevažne lajky a smutné emoji, mladíka na druhej fotke takmer všetci vysmiali. V jednom z komentárov sa používateľ pýta, čo chlapec ukradol. Po obidvoch osobách sa pritom pátra, pretože sú nezvestné.
Jeden z používateľov by neváhal ísť mladú ženu hľadať.
Jeden z používateľov by neváhal ísť mladú ženu hľadať. Zdroj: Pátranie.sk
Chlapcovi sa smejú za jeho výzor a v jednom z komentárov ho obviňujú z krádeže. Pátranie však po ňom polícia vyhlásila z dôvodu, že je nezvestný.
Chlapcovi sa smejú za jeho výzor a v jednom z komentárov ho obviňujú z krádeže. Pátranie však po ňom polícia vyhlásila z dôvodu, že je nezvestný. Zdroj: Pátranie.sk

Časť viny na tejto problematike však môžu niesť aj médiá, ktoré nepokrývajú dostatočný počet prípadov nezvestných osôb. Venujú sa hlavne tým, ktoré rezonujú v spoločnosti.

Kritika v danej oblasti je viac citeľná v USA, je známa ako syndróm stratenej belošky (Missing White Woman Syndrome). S týmto termínom prišla prvýkrát v roku 2004 dnes už zosnulá americká novinárka Gwendolyn L. Ifill. 

21. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:21 Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie Účinkoval v českom Milionárovi a za vyhraté peniaze si nakúpil vražedné zbrane. Lesný vrah mal nadpriemerné IQ a necítil emócie

Vo všeobecnosti sa ním poukazuje na nepomer, v akom médiá píšu o mladých ženách bielej pleti, ktoré môžu byť všeobecne vnímané ako atraktívne, v kontraste so ženami inej farby pleti či s mužmi.

Takzvaný syndróm stratenej belošky rozobral v štúdii aj sociológ Zach Sommer v roku 2013. Z nej vychádza, že skúmaná štvorica médií písala najmä o ženách bielej pleti. Rozdiel sa pritom ukázal viac pri rase než pohlaví.

Zach Sommers, Missing White Woman Syndrome
Zdroj: Zach Sommers, Missing White Woman Syndrome
Zach Sommers, Missing White Woman Syndrome
Zdroj: Zach Sommers, Missing White Woman Syndrome

Pochopiteľne, štúdie z USA sa nemusia ekvivalentne vzťahovať na našu krajinu, a bolo by vhodné, aby sociológovia vytvorili obdobný prieskum na Slovensku. Stačí si však zascrollovať sociálnymi sieťami a zistíme, že istý nepomer je badateľný aj u nás.

Prípad pátrania po Terézii by nás mal preto donútiť zamyslieť sa, aký priestor dávame my ako médiá nezvestným osobám vo všeobecnosti. Zároveň je načase, aby sme sa zamysleli, či nám nevadí, že sa ako spoločnosť ozývame so slovami podpory len vtedy, ak je niekto „mladý a pekný“.

Domov
Zdieľať
Diskusia