Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. januára 2023, 13:02
Čas čítania 0:37

Bratislavská univerzita nadpriemerným študentom vyplatila prvé 3 000-eurové štipendium. Takéto podmienky museli splniť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyplatenie štipendií pre talentovaných absolventov stredných škôl, ktorí zostali študovať na Slovensku, meškalo niekoľko mesiacov.

Ekonomická univerzita v Bratislave vyplatila 66 talentovaným študentom a 23 nadpriemerným študentom zo sociálne znevýhodneného prostredia štipendium z plánu obnovy. V priebehu troch rokov títo študenti dostanú postupne 801-tisíc eur.


„Vybraní talentovaní a nadpriemerní študenti, ktorí sa zaregistrovali do programu Študujem doma, Slovensko ma odmení, získajú štipendium 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia na Slovensku,“ priblížil Horňák.

Štát chce talentovaných ľudí udržať doma

Programom chce ministerstvo školstva motivovať a udržať talentovaných ľudí na Slovensku. Umiestnenie v poradí uchádzačov sa určilo na základe výsledkov študentov počas stredoškolského štúdia, ako napríklad účasť v rôznych súťažiach na krajskej, celoštátnej aj medzinárodnej úrovni.

Jedným z kritérií bol aj dosiahnutý výsledok v rámci externej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka (alebo jazyka menšiny), z cudzieho jazyka a matematiky.

Štipendium bolo pridelené v dvoch kategóriách – najväčšie talenty spomedzi slovenských maturantov a nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecifických znevýhodnených skupín.

EUBA, Ekonomická univerzita v Bratislave
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia