Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. januára 2023, 11:07
Čas čítania 0:37

NATO výrazne posilňuje svoju východnú hranicu. Do Poľska dorazili systémy protivzdušnej obrany Patriot

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kým sa transport dostal do cieľa v blízkosti východopoľského mesta Zamošč, musel prekonať 1 100 kilometrov.

Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku, oznámila vo štvrtok najväčšia poľská súkromná rozhlasová stanica na svojom webe RMF24.pl. 


Vojenský transport dvoch batérií Patriot sa vydal na cestu z Nemecka v pondelok ráno 23. januára. Kým sa dostali do cieľa v blízkosti východopoľského mesta Zamość, museli dohromady prekonať 1 100 kilometrov.


Podľa nemeckej armády sa poskytnutím Patriotov posilňuje východné krídlo Severoatlantickej aliancie. Minister obrany Boris Pistorius navyše informoval svojho poľského kolegu Mariusza Blaszczaka o detailoch nemeckej dodávky tankov Leopard Ukrajine.

Patriot
Zdroj: TASR/AP

„Poľská iniciatíva podporiť našich východných susedov (Ukrajincov) modernými tankami vstupuje do fázy realizácie,“ napísal Blaszczak na Twitteri v stredu večer. Nemecká vláda v stredu rozhodla, že Nemecko odovzdá Ukrajincom 14 tankov Leopard 2A6, čo bude prvý krok.


Práve Varšava vyvíjala na Berlín značný tlak, aby Nemecko poslalo alebo umožnilo zaslanie týchto nemeckých tankov Ukrajine. V utorok 24. januára preto poľská vláda Nemecko oficiálne požiadala o povolenie vývozu tankov Leopard zo svojej výzbroje.

Domov
Zdieľať
Diskusia