Na Slovensku varia na plynových spotrebičoch vyše dve tretiny domácností. Patríme k rekordérom EÚ.
Na Slovensku varia na plynových sporákoch vyše dve tretiny domácností. V Európe, v ktorej má doma rúru asi 144 miliónov ľudí, nám dokonca v tomto ohľade patrí za Talianskom tesné druhé miesto. S týmto v našich končinách tradičným spôsobom prípravy pokrmov sa však čoraz hlasnejšie začínajú spájať vážnejšie zdravotné varovania.
„Znečistený vzduch nedýchame len vonku, ale aj vnútri. Neuvedomujeme si to, ale sami k tomu prispievame nielen spaľovaním pevných palív, nadužívaním áut, prevoniavaním syntetickými arómami, ale aj práve používaním plynových varičov,“ hodnotí pediatrička Tatiana Speváková.
Používanie plynu v domácnostiach podľa nej z dlhodobého hľadiska klesá, no dodáva, že „niektoré mamičky stále tvrdia, že jedlo zo sporáka chutí lepšie, pričom si neuvedomujú, že pri spaľovaní plynu vznikajú škodlivé splodiny“.
![Pediatrička Tatiana Speváková.](https://refstatic.sk/article/0dd6841fc460e2b106b2.jpg?is=1200x2000&s=8146c1aa2267e3a156ed214749d2df35f4f44b291e184a33ed2c496d874d5585)
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje, že varenie na plyne citeľne zvyšuje počet detských astmatikov a u dospelých zhoršuje symptómy, ako aj celkovú funkčnosť pľúc.
Austrálska organizácia na boj s astmou dokonca tvrdí, že sporáky majú porovnateľný vplyv na vznik detskej astmy ako pasívne fajčenie.