Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
8. februára 2023 o 16:30
Čas čítania 10:52

Ján Budaj: Eštebák mi počas výsluchov pľuval do tváre. Ekológiu dnes zneužívajú putinovskí fašisti (Rozhovor)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Ján Budaj: Eštebák mi počas výsluchov pľuval do tváre. Ekológiu dnes zneužívajú putinovskí fašisti (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Minister životného prostredia dnes nevie, či ostane pôsobiť v politike. Varuje pred návratom agresívneho Roberta Fica a apeluje na konsolidáciu demokratických síl.

„Ja sa do politiky vraciam, len keď je to vzrušujúce. Do prvých volieb som viedol VPN, potom som spoluvytváral SDK, keď išlo o geopolitickú príslušnosť. Mečiarovci mi rozbili auto. Na mítingu nás ohadzovali vajíčkami. Aj to bolo dramatické, ale také psycho, aké
žijeme, to nebolo,“ 
povie takmer namiesto pozdravu poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

Bývalý disident, ktorý si aktuálne pôsobenie vo vláde odkrúca z kandidátky OĽaNO, sa do širšieho centra pozornosti dostal v poslednom čase trikrát. Prvýkrát, keď sa ako súčasť Občiansko-demokratickej platformy vymedzoval voči politike Igora Matoviča natoľko, že z ich klubu odišiel, a odvtedy zvoláva na širšiu demokratickú mobilizáciu.

Druhýkrát, keď v rámci rezortnej agendy oznámil vznik Národného parku Podunajsko či návrh vôbec prvého slovenského klimatického zákona. A napokon, keď dokumentaristi RTVS z útrob archívov ŠTB vytiahli jeho podpísaný spis. 

Politický veterán sa v rozhovore snaží rozohnať závan podozrení, načrtnúť budúci vývoj na demokratickom spektre a zodpovedá aj otázku, prečo sa dnes ekologických tém zmocňujú fašisti.

17. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 11:45 Satanista Pavel: Jedna entita odo mňa chcela, aby som vykonával ľudské obety. Nabádala ma na to v snoch a víziách (Rozhovor) Satanista Pavel: Jedna entita odo mňa chcela, aby som vykonával ľudské obety. Nabádala ma na to v snoch a víziách (Rozhovor)

Na objavenie vášho spisu ŠTB reagovali mnohí politici. Robert Fico žiadal vaše okamžité odvolanie, Boris Kollár hovoril o vyvodení konzekvencií a vyjadril sa aj Jaroslav Naď. Ako vnímate výzvy politikov?

Každá je pochopiteľná. Čakal som najmä na stanovisko premiéra. Dal však verejné vyhlásenie, že som človek, za ktorého sa oplatí postaviť. Pokiaľ stanovisko nezmení, nevidím dôvod odísť. 

Dnes mnohým vyhovuje, že sa môžu vyvyšovať nad jedného z disidentov. Klamať eštebákom však pre mňa nebola žiadna strata duše alebo zrada, naopak. Keď niekto povie, že jeho kvalita je, že nikdy neklamal ŠTB, nerozumiem tomu.

V roku 1990 ste na jeho objavenie reagovali odchodom z kandidátky VPN.

Nešlo o objavenie, spis bol vtedy ukradnutý. Vtedy som si uvedomil, že som zoči-voči porevolučnému kolosu lží, manipulácií a utajovania rovnako bezmocný ako predtým voči ŠTB. Teraz sa to azda zlepší. Objavil sa spis, ale aj výpovede eštebákov, čo ho stvorili. Keď budem mať šancu dostať sa k originálu zväzku, preukážem, že bol založený nelegálne. 

Chcem takisto preukázať, že bol asi dva roky vedený v rozpore s predpismi. Eštebácke spisy mali, našťastie, nejaké pravidlá, a keď budem mať šancu dostať sa k originálu zväzku, preukážem, že aj jeho závery, hoci sú pre mňa relatívne priaznivé, keďže eštebáci konštatujú, že som odmietol spoluprácu, nie sú úplne fér.

Ján Budaj
Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Aký charakter mali stretnutia do momentu, keď s vami ŠTB prerušilo kontakt a vyhlásilo, že ste nedôveryhodná osoba?

Milé. To teda povedali tí praví. (smiech) Stretnutia boli vynútené a predvolávali ma na ne ako nepriateľa režimu aj ŠTB.

Na nedávnej tlačovej besede ste tvrdili, že ste eštebákom klamali a zavádzali ich. Ako si to máme predstaviť?

Chcel som ich čo najdlhšie presviedčať, že som iba akýsi kurič. Nebol som profesor marxizmu ako Milan Šimečka či Miroslav Kusý. Kým ich si predchádzali, mne uštedrili facku alebo kopanec. Eštebákom som nehovoril nič o aktivitách, ktoré by zmarili aktivity disentu alebo niekoho kompromitovali. 

16. októbra 2024 o 10:00 Čas čítania 6:25 Dominik pracuje ako rušňovodič v ZSSK: Meškanie dokážem ovplyvniť len minimálne, z agresívnych cestujúcich nemôžem mať strach Dominik pracuje ako rušňovodič v ZSSK: Meškanie dokážem ovplyvniť len minimálne, z agresívnych cestujúcich nemôžem mať strach

Keby som neklamal eštebákom, nikdy by som nevydal žiaden samizdat, nezorganizoval pre priateľov ilegálny prechod hraníc cez železnú oponu a nezorganizoval ani Bratislavu nahlas. Ku klamaniu eštebákov patrilo aj to, že som neprijímal zahraničnú finančnú pomoc a žil som na najnižšom stupni spoločenského rebríčka.

Všetko, čo som robil, sa síce eštebáci dozvedeli, ale nie odo mňa a najmä až vtedy, keď sa to podarilo. Keď sa im dostala do rúk Bratislava nahlas, už bola vydaná. To sa týkalo aj ilegálnych výstav či konferencií. Podarilo sa mi ich udržať v konšpirácii a len málokedy sa im podarilo moje aktivity zmariť. 

Ten kopanec ste dostali fyzicky či obrazne?

Výsluchy boli vždy nepríjemné. Eštebáci zastrašovali a ponižovali. Facky neboli najhoršie. Jeden z najodpornejších eštebákov, plukovník Pačesa, dokázal nečakane priskočiť a napľuť mi do otvorených očí. Vrieskal pritom o mojej zrade robotníckej triedy. Veľa hodín som preto presedel skrčený so sklonenou hlavou. Veľa vecí bolo nepríjemných, no pľutie plukovníka Pačesu bolo vyslovene hnusné.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa mu spolupracuje vo vláde s popieračmi klimatickej zmeny.
  • Prečo očakáva pri presadzovaní nového Národného parku Podunajsko odpor.
  • Či plánuje po skončení aktuálnej vlády zostať vo vrcholovej politike.
  • Ako vníma iniciatívu Mikuláša Dzurindu.
  • Čo si myslí o strane Hlas a Petrovi Pellegrinim.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129785 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia