Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
14. januára 2023, 17:19
Čas čítania 0:48

V Číne od uvoľnenia opatrení zomrelo už takmer 60 000 ľudí v spojitosti s koronavírusom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ešte koncom novembra pritom Čína zaznamenala vôbec prvé úmrtie súvisiace s koronavírusom za dovtedajších šesť mesiacov.

Čína zaznamenala od 8. decembra 2022 do 12. januára tohto roku 59 938 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, uviedol v sobotu Ťiao Ja-chuej, vedúci Úradu lekárskej správy spadajúceho pod Národný zdravotný výbor. Ide o prvý veľký počet obetí, ktorý čínska vláda zverejnila, odkedy začiatkom decembra uvoľnila prísne opatrenia, píše agentúra AFP.

Z toho 5 503 ľudí zomrelo v dôsledku zlyhania dýchania spôsobeného priamo covidom a ďalších 54 435 ľudí zomrelo na iné choroby v spojení s covidom, povedal Ťiao Ja-chuej na tlačovej konferencii v Pekingu. Tento údaj sa týka iba úmrtí zaznamenaných v zdravotníckych zariadeniach a celkový počet obetí tak bude pravdepodobne vyšší, podotkla AFP. 

Čína uvoľnila obmedzenia začiatkom decembra po takmer troch rokoch snáh o úplné potlačenie šírenia covidu, respektíve politiky tzv. nulovej tolerancie. Peking odvtedy čelil kritike, že nedostatočne informuje o rozsahu pandémie. Čínski zdravotnícki predstavitelia v stredu trvali na tom, že „nie je potrebné“ zaoberať sa presným počtom obetí.

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

Ešte koncom novembra minulého roka pritom Čína zaznamenala vôbec prvé úmrtie súvisiace s nákazou koronavírusom za dovtedajších šesť mesiacov. K nárastu počtu prípadov prišlo len krátko po tom, ako v Pekingu ohlásili jedno z najrozsiahlejších uvoľňovaní protipandemických opatrení, v rámci ktorého bola napríklad skrátená povinná karanténa pre osoby prichádzajúce zo zahraničia.

čína covid-19 koronavírus
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia