Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
9. januára 2023, 14:30
Čas čítania 3:34

Veľké porovnanie Česka a Slovenska po 30 rokoch. Kto má drahšie pivo aj bývanie a kto spravil väčší posun v ekonomike?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Majú sa po tridsiatich rokoch od rozdelenia lepšie Slováci alebo Česi? Porovnali sme ekonomické ukazovatele aj bežné mesačné náklady na život v oboch hlavných mestách.

Prvého januára sme si pripomenuli 30 rokov od rozdelenia Československa, čo znamenalo aj rozdielny ekonomický vývoj oboch krajín. Po tridsiatich rokoch platíme eurom, kým Česi si nechali pôvodnú menu – české koruny. V čom všetkom sa ešte líši vývoj ekonomiky krajín a je naozaj pravdou, že Česi majú vyššiu životnú úroveň? 

Jedným z najpresnejších ukazovateľov sily ekonomiky je prepočet výšky HDP na obyvateľa. Už po samotnom rozdelení sa očakávalo, že ekonomický vývoj bude pre Česko priaznivejší, najmä kvôli vtedajšej rozdielnej politickej situácii v krajine.

Česká ekonomika dokáže vyprodukovať HDP na úrovni 26 378 eur ročne na jedného obyvateľa, na Slovensku je výška HDP na obyvateľa o niečo nižšia – na úrovni 21 087 eur. Žiaľ, pravdou je, že v európskom rebríčku sme v rámci výšky HDP na obyvateľa takmer na chvoste. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.


Podľa aktuálnych údajov Eurostatu publikovaných k 15. decembru 2022 je Slovensko na tretej priečke odzadu a nižšie hodnoty HDP na obyvateľa majú v Európskej únii len Gréci a Bulhari. Česko sa nachádza na trinástej priečke hneď za Talianskom a pred Cyprom a Slovinskom.

Vývoj HDP na obyvateľa na Slovensku a v Česku od rozdelenia

Vďaka silnejšej ekonomike majú Česi aj vyššie priemerné platy. Na Slovensku sa v roku 2022 pohybovala priemerná mzda na úrovni okolo 1 295 eur v hrubom a minimálna mzda bola na úrovni 646 eur.

16. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:42 Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD)

Priemerná mzda v Českej republike v rovnakom roku predstavovala až 1 659 eur a minimálna mzda bola na úrovni 665 eur. Mzdy v Českej republike sú tak v priemere o 26 % vyššie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128278 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá z krajín má najnižšiu nezamestnanosť v Európe?
  • Na koľko percent sa približujeme kúpnej sile západných krajín?
  • O koľko sú drahšie byty v Prahe oproti Bratislave?
  • Môžu si zo svojej výplaty dovoliť viac Česi alebo Slováci?
Domov
Zdieľať
Diskusia