Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
1. januára 2023 o 13:23
Čas čítania 1:03

Zuzana Čaputová v novoročnom prejave: Príde len to, čomu prísť sami umožníme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezidentka neopomenula ani ruskú agresiu na Ukrajine. Slobodu a bezpečie už vraj po februári minulého roka nikdy nebudeme brať ako niečo samozrejmé.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa tradične prihovorila občanom v novoročnom prejave. Pripomenula, že Slovensko žije unikátne obdobie, keďže sme ešte nikdy v histórii nedostali šancu prežiť tri desaťročia v demokracii, slobode a zároveň vo vlastnom štáte.

Zdôraznila, že v porovnaní s prvými krokmi samostatnej republiky, ktorá musela budovať inštitúcie, je Slovensko dnes suverénnym a rešpektovaným štátom, súčasťou Európskej únie, Severoatlantickej aliancie, menovej únie aj schengenského priestoru.

Ostatný rok bol z pohľadu prezidentky rokom skúšok, odolnosti, pripravenosti či súdržnosti. Skonštatovala, že spoločnosť sa nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi, nedôverou, skepsou a pretrvávajúcim rozdelením do názorových skupín, ktoré ťažko hľadajú spoločnú reč. Na potrebe zmeny k lepšiemu sa zhoduje podľa nej väčšina spoločnosti.

Prezidentka neopomenula ani prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. „Slobodu a bezpečie už po februári minulého roka nikdy nebudeme brať ako niečo samozrejmé. Tento fakt nám bude dlho a bolestne pripomínať ruská agresia na Ukrajine. Priamo v susednej krajine zomierajú ľudia, sú vystavení zime a tme. Relativizovanie či spochybňovanie ich utrpenia je podieľaním sa na tejto krutosti.“

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Zuzana Čaputová, ktorá prijala demisiu vlády Eduarda Hegera, sa nevyhla ani téme predčasných volieb. Potvrdila, že očakáva ich konanie a v súvislosti s obavami spojenými so zmenou hovorí, že „príde len to, čomu prísť sami umožníme“.

„Želám si, aby rok, ktorý nás čaká, bol rokom zmien k lepšiemu. Aby to bol rok bezpečia a stability. Dokázali sme byť úspešní vtedy, keď nad sebectvom prevládlo pochopenie, empatia a súcit. Snaha a chuť robiť veci nielen pre seba, ale aj pre iných. Pre všetkých. Pokúsme sa o to v nasledujúcom roku. Nech nám prinesie pokoj a šťastie,“ uzavrela 10-minútový prejav Zuzana Čaputová.

Domov
Zdieľať
Diskusia