Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
1. januára 2023 o 13:23
Čas čítania 1:03

Zuzana Čaputová v novoročnom prejave: Príde len to, čomu prísť sami umožníme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezidentka neopomenula ani ruskú agresiu na Ukrajine. Slobodu a bezpečie už vraj po februári minulého roka nikdy nebudeme brať ako niečo samozrejmé.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa tradične prihovorila občanom v novoročnom prejave. Pripomenula, že Slovensko žije unikátne obdobie, keďže sme ešte nikdy v histórii nedostali šancu prežiť tri desaťročia v demokracii, slobode a zároveň vo vlastnom štáte.

Zdôraznila, že v porovnaní s prvými krokmi samostatnej republiky, ktorá musela budovať inštitúcie, je Slovensko dnes suverénnym a rešpektovaným štátom, súčasťou Európskej únie, Severoatlantickej aliancie, menovej únie aj schengenského priestoru.

Ostatný rok bol z pohľadu prezidentky rokom skúšok, odolnosti, pripravenosti či súdržnosti. Skonštatovala, že spoločnosť sa nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi, nedôverou, skepsou a pretrvávajúcim rozdelením do názorových skupín, ktoré ťažko hľadajú spoločnú reč. Na potrebe zmeny k lepšiemu sa zhoduje podľa nej väčšina spoločnosti.

Prezidentka neopomenula ani prebiehajúcu vojnu na Ukrajine. „Slobodu a bezpečie už po februári minulého roka nikdy nebudeme brať ako niečo samozrejmé. Tento fakt nám bude dlho a bolestne pripomínať ruská agresia na Ukrajine. Priamo v susednej krajine zomierajú ľudia, sú vystavení zime a tme. Relativizovanie či spochybňovanie ich utrpenia je podieľaním sa na tejto krutosti.“

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Zuzana Čaputová, ktorá prijala demisiu vlády Eduarda Hegera, sa nevyhla ani téme predčasných volieb. Potvrdila, že očakáva ich konanie a v súvislosti s obavami spojenými so zmenou hovorí, že „príde len to, čomu prísť sami umožníme“.

„Želám si, aby rok, ktorý nás čaká, bol rokom zmien k lepšiemu. Aby to bol rok bezpečia a stability. Dokázali sme byť úspešní vtedy, keď nad sebectvom prevládlo pochopenie, empatia a súcit. Snaha a chuť robiť veci nielen pre seba, ale aj pre iných. Pre všetkých. Pokúsme sa o to v nasledujúcom roku. Nech nám prinesie pokoj a šťastie,“ uzavrela 10-minútový prejav Zuzana Čaputová.

Domov
Zdieľať
Diskusia