Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. decembra 2022, 8:15
Čas čítania 0:34

Prejedol si sa z vianočnej večere tak veľmi, že je ti na vracanie? Toto radí slovenská odborníčka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K typickým príznakom pri zažívacích problémoch podľa Krčovej patrí pocit plného brucha, nevoľnosť až bolesti v oblasti brucha.

Pri ľahšej forme zažívacích problémov postačí nejesť a neskôr nasadiť diétu, ako nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.


„Ak sa vyskytnú vážnejšie príznaky, hodiny trvajúce úporné vracanie, prípadne silné bolesti, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc alebo kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať,“ ozrejmila.


K typickým príznakom pri zažívacích problémoch podľa jej slov patrí pocit plného brucha, nevoľnosť až bolesti v oblasti brucha. „Vyskytnúť sa môže aj napínanie na vracanie, prípadne vracanie,“ doplnila.


Pri otrave alkoholom treba podľa OS ZZS uložiť osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila vývratkami, a pravidelne ju kontrolovať. „V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora. Ak nedýcha, okamžite začneme s oživovaním, ak postup neovládame, operátor nám poradí,“ dodala hovorkyňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia