Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
20. decembra 2022 o 13:52
Čas čítania 0:47

Vadí ti tma o štvrtej popoludní? Krátke dni na Slovensku končia zajtra pred polnocou, prichádza astronomická zima

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zimný slnovrat nastane toho roku v stredu 21. decembra o 22.48 hodine.

Zimný slnovrat na Slovensku nastane toho roku v stredu 21. decembra o 22.48 hodine lokálneho času. V tomto okamihu sa tiež začne astronomická zima.

Na našom území je noc z 21. na 22. decembra najdlhšia v roku. Respektíve sú tieto dni najkratšie za celý rok.

Sme najbližšie k slnku

Striedanie období v miernom pásme Zeme spôsobuje jej nerovnomerná rotácia okolo Slnka. Os Zeme je totiž naklonená o 23,5 stupňa. Keď teda počas 365 dní cestuje okolo centrálneho objektu našej sústavy, slnečné lúče dopadajú na povrch Zeme v rôznych uhloch.

V okamihu zimného slnovratu sa Zem na obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď slnečné lúče dopadajú kolmo na obratník Kozorožca, ktorý obopína južnú pologuľu. Znamená to, že človek, ktorý by stál na tomto mieste v obedných hodinách, by nevrhal žiaden tieň.

Naopak, severná pologuľa Zeme je v tej chvíli najviac odklonená od Slnka. V miernych zemepisných šírkach sú dni krátke a slnko vychádza len nízko nad obzor, čo spôsobuje chladné počasie.

V oblasti za severným polárnym kruhom dokonca slnko istý čas nevychádza vôbec a panuje tu polárna noc. Po zimnom slnovrate sa dni začnú opäť predlžovať. Na skoršie východy slnka si však počkáme až do Silvestra.

Domov
Zdieľať
Diskusia