Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
19. decembra 2022, 17:39
Čas čítania 0:51

Slovensko si prevzalo prvý z 15 tankov od Nemecka. Tanky sú náhradou za bojové vozidlá darované Ukrajine

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na spoločnej tlačovke to potvrdili minister obrany Jaroslav Naď a nemecká ministerka Christine Lambrechtová.

Slovensko si prevzalo prvý z 15 tankov Leopard 2A4 od Nemecka. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď to potvrdil v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou ministerkou Christine Lambrechtovou.

„Pomohli sme nielen ukrajinským ozbrojeným silám v ich spravodlivom boji za slobodu a demokraciu v ich krajine proti ruskej agresii, ale zároveň aj slovenským ozbrojeným silám,“ vyhlásil Naď s tým, že dodanie tankov Leopard je pre Slovensko dobrou správou.

Všetkých 15 tankov by malo byť na Slovensku do budúceho roka. V tom čase už má byť vycvičený aj príslušný počet posádok. Naď potvrdil, že všetky tanky budú postupne vybavené komunikačnými systémami na utajovanú komunikáciu, ktoré budú plne kompatibilné so systémami Ozbrojených síl SR.

Nemecká ministerka ocenila vzájomnú spoluprácu. Vyzdvihla, že Slovensko rýchlo poskytuje Ukrajine sovietske zbrane, ktoré Ukrajinci poznajú.

tanky
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Dodávka tankov je súčasťou dohody, podľa ktorej Slovensko pošle na Ukrajinu 30 starších používaných bojových vozidiel pechoty BVP-1. Tie už slovenská armáda nepotrebuje. V budúcnosti by ich mali nahradiť stroje, ktoré len nedávno ministerstvo obrany objednalo od Švédska.

tanky
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Nemecké systémy protivzdušnej obrany Patriot by mali zostať na Slovensku minimálne do konca roka 2023. Nemecko má Slovensku poskytnúť aj nový systém protivzdušnej obrany, posilniť má východné Slovensko. Má ísť o systém krátkeho dosahu určený na ochranu konkrétnych miest.

Domov
Zdieľať
Diskusia