Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. decembra 2022, 16:56
Čas čítania 0:41

Slovensko podpísalo kontrakt na 152 obrnených vozidiel. Druhý najväčší armádny nákup v histórii bude stáť takmer 1,7 miliardy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ide o dôležitý krok k modernizácii ozbrojených síl a zvyšovaniu obranyschopnosti Slovenskej republiky.

Slovensko uzavrelo so Švédskom medzivládnu dohodu na nákup 152 pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom. Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky vrátane infraštruktúry sú približne 1,688 miliardy eur s DPH.

Prvé kusy techniky pre Ozbrojené sily SR dodajú v roku 2025. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

CV90 mkiv
Zdroj: Twitter/BAE Systems, Inc.

Kontrakt za SR v pondelok vo Švédsku podpísal štátny tajomník MO SR Marian Majer.„Švédske vozidlá CV-90 spĺňajú požiadavky Ozbrojených síl SR. Dnešným dňom sme teda posunuli nielen spoluprácu medzi ozbrojenými silami, ale aj medzi našimi krajinami na vyššiu úroveň. Teší ma, že modernizácia našej armády postupuje za ostatné dva roky tempom, aké tu nebolo desiatky rokov,“ uviedol po podpisovom ceremoniáli Majer.

Minister obrany Jaroslav Naď považuje obstaranie pásovej techniky za dôležitý krok k modernizácii ozbrojených síl a zvyšovaniu obranyschopnosti Slovenskej republiky. „Zároveň ide konečne o reálny posun k vybudovaniu ťažkej mechanizovanej brigády, ktorý SR vyplýva v zmysle medzinárodných záväzkov voči kolektívnej obrane NATO. V neposlednom rade sme zabezpečili významný a dlhodobý profit pre desiatky spoločností slovenského obranného priemyslu,“ komentoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia